Odabir vatrogasnih aparata u teretnim vozilima

Statistika nam govori da su čak 17% nesreća u transportu prouzrokovani požarima. Do požara može doći iz raznih faktora, a najčešći su: oštećena ili izložena zapaljiva roba, kvar na vozilu i ljudski faktor.

Zato je vrlo važno za kompanije koje se bave ovim poslom, da vozila, kao i robu i vozača što bolje opreme i zaštite od eventualne nesreće.

Kada je u pitanju zaštita dobara bilo koje vrste i teretnih vozila koja iste prevoze, zakonom se obavezuju sve kompanije da njihova vozila posjeduju opremu za gašenje požara.

Prije nego što odaberete pravi aparat za vozilo, potrebno je da vozač koji upravlja vozilom, detaljno prođe kroz obuku i trening u kojima će naučiti pravilno koristiti opremu za gašenje eventualnog požara.

Veličina aparata za gašenje požara

Dok su aparati sa većom zapreminom i težinom punjenja uvijek snažniji i imaju mogućnost gašenja opasnijih požara, također su i znatno teži te je potrebno da bolje poznajete tehniku korištenja i manevrisanja. S obzirom da veća teretna vozila kao što su kiperi, cisterne, šleperi i labudice, mnogo teži, iz tog razloga imaju rizik od izazivanja većeg i opasnijeg požara.

Zbog toga je preporučeno da ova teretna vozila budu opremljena većim i moćnijim aparatom kao što je S-6A ili S-9A, koji se najčešće koriste u trgovinama, fabrikama i većim kamionima. Idealni su za brzo gašenje požara A B i C u ranijoj fazi. Ovi aparati su ujedno od najprodavanijih modela na tržištu.

Što se tiče manjih teretnih vozila poput manjih kamioneta, cedy vozila i kombija koji imaju manju težinu od prethodno navedenih vozila, dovoljan je manji aparat za gašenje požara do 3kg.

Model kao što je S-A3 i S2-A su idealan izbor za ovu vrstu vozila jer je mali i vrlo lagan za skladištenje i korištenje. Osim kod teretnih vozila, često se koristi u manjim prostorijama kao što su kuhinje ili vikendice.

Opremanje teretnog vozila sa opremom za prevenciju i gašenje požara treba se shvatiti vrlo ozbljno te su u tabeli ispod navedene pojedia vozila sa zakonom propisanim aparatom:

Vrsta vozila  Vrsta i veličina  aparata    Brojkomada  
autobusi javnog gradskogsaobraćaja, kamioni do 2,5 t  prah ABC – 3 kg1
međugrad. autobusi i    kamioni do 10 t nosivosti prah ABC – 6 kg  1
kamioni s prikolicom i  tegljači  prah ABC – 6 kg  2

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci