Požar na automobilu – Da li smo spremni za to?

Požar na automobilu

Mnogo puta čitajući naš blog susreti ćete se sa rečenicom da je požar nepredviđena nepogoda. Dolazi uvijek nenajavljena i nikada na njega nismo u potpunosti spremni. Danas vam donosimo nekoliko informacija i savjeta kako da se ponašate kada izbije požar na automobilu.

Mnogi žive u zabludi da se automobili koji pogonsko gorivo koriste plin ili benzin češće zapale. Međutim istina je sasvim drugačija. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je broj dizel automobila koji su bili zahvaćeni požarom mnogo veći u odnosu na benzince. Međutim, ne treba nas zavaravati statistika. Trebamo biti svjesni da su svi automobili potencijalna meta požara. I da su sva goriva lahko zapaljiva te iz tog razloga moramo biti posebno oprezni.

Kako nastaje požar na automobilu?

Zapaljenje vozila zbog tehničkog kvara relativno je rijetko, ali se nažalost događa. Požar na automobilu također je moguć kada je vozilo u kretanju, u stanju mirovanja sa upaljenim motorom. Kao i mirovanju kod parkiranog vozila sa ugašenim motorom.

Razlozi zapaljenja mogu biti tehnički kvarovi na mehanici vozila, kao i kvarovi na elektro instalacijama. U vozilu se nalaze mehanički uređaji, koji u slučaju kvara mogu stvoriti uslove za nastajanje požara. Vrste kvarova su sljedeće:

 • proklizavanje remena
 • pregrijavanje kočionih elemenata
 • zaribavanje ležaja
 • proklizavanje spojke vozila ili nekog uređaja
 • strugiranje rotirajućeg dijela po fiksnom dijelu
 • kvar na grani ispušnog sistema
 • kvar na turbini
 • kvar na ventilima motora
 • kvar u sistemu za dovod goriva
 • isticanje goriva

Također nepravilna upotreba vozila od strane korisnika jedan je od načina kada može doći do zapaljenja. Neki od primjera neispravne upotrebe jesu:

 • vožnja sa podignutom ručnom kočnicom
 • vožnja preopterećenog vozila (pregrijavanje pneumatika)
 • podizanje broja obrtaja vozila na maksimum dok je vozilo u stanju mirovanja
 • držanje motora na maksimalnom broju obrtaja kod pregledavanja motora

Šta učiniti kada vidimo vatru?

Vrlo često se pitate šta da uradim kada počne moj limeni ljubimac da gori? U nastavku vam donosimo odgovor koji može spasiti kako vas tako i vaš automobil, budući da je i mala iskra razlog da od luksuznog automobila ostane samo kostur. U većini slučajeva požar se događa u prednjem dijelu auta, to jeste, u dijelu gdje je smješten motor i sve važne komponente neophodne za ispravno funkcionisanje automobila, samim tim prva stvar koju ćete uglati jeste dim. Upravo taj signal nam sugeriše da je došlo do reakcije i zapaljenja te moramo momentalno osigurati mjesto za zaustavljanje, gašenje vozila i evakuaciju svih putnika. Kada ste bezbijedno učinili ta tri koraka sljedeći je da pokušate ugasiti požar, u nadi da još uvijek nije došlo do velikog rasplamsavanja.

U nastavku pogledajte primjer kako vatrogasni aparat može spriječiti totalnu štetu kada izbije požar na automobilu.

Da biste mogli ugasiti požar neophodan vam je vatrogasni aparat, ukoliko isti nemate ostaje vam da se nadate da će neko ko ga posjeduje u automobilu da se zaustavi i pritekne vam u pomoć, možete i signalizirati da vam je potrebna pomoć kako biste skrenuli pažnju drugih učesnika u saobraćaju. Nažalost ako ste na nekom putu sa malom frekvencijom saobraćaja velika je vjerovatnoća da će vaš limeni ljubimac da potpuno izgori.

Kada ste uspjeli da dođete do vatrogasnog aparata krenute ka mjestu požara, tačnije prema haubi vašeg automobila, ali upamtite, nikada ne smijete naglo da otvarate poklopac jer ćete na taj način omogućiti veliki dotok kisika te dodatno pogoršati situaciju. Poklopac na haubi vašeg automobila otvorite koliko je dovoljno da usmjerite vatrogasni aparat i istresite dovoljnu količinu praha da ugasite požar.

U sljedećem video zapisu pogledajte kako nastaje totalna šteta kada niste u prilici ugasiti požar.

Zakonski propisi vezani za vatrogasni aparat u automobilima?

Zakon u našoj državi nalaže da automobili koji za pogonsko gorivo koriste plin moraju u obaveznoj opremi imati i vatrogasni aparat, namanje od 2kg koji posjeduje EN3 normu, ovo je slučaj za putničke automobile. Osim ove vrste putničkih automobila vatrogasni aparat također moraju imati teretna vozila, taxi vozila, vozila koja služe za prevoz putnika, autobusi, kamioni i dr. posebna vozila.

Ono što vam savjetujemo jeste da bez obzira na zakonske propise obezbijedite sebi vatrogasni aparat kako se ne bi našli u nezavidnoj situaciji kada izbije požar na automobilu, bez obzira da li se radilo o vašem ili automobilu nekoga ko je u isto vrijeme s vama na cesti.

Korištena literatura: Uzroci požara vozila, Stanislav Peruško

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci