Zaštita na radu pri ručnom podizanju, rukovanju i prenošenju tereta

Ručno podizanje, rukovanje i prenošenje tereta uzrokuje više od trećine svih povreda na radu. Prisutnost ručnog ili fizičkog podizanja, rukovanja i prenošenja tereta na radnom mjestu je uzročno-posljedično vezana za mišićno-koštane poremećaje kao što su npr. bol i povrede ruku, nogu i zglobova, što je u području zaštite na radu jedan od važnijih segmenata na koje je potrebno obratiti dodatnu pažnju.

Napominjemo da postoji velika mogućnost od ponavljanja istih. Ili zadobivanja novih povreda na radu radnicima koji su stalno zaposleni na takvim radnim mjestima.

Ručno podizanje, rukovanje i prenošenje tereta

Pojam “ručno podizanje, rukovanje i prenošenje tereta” pokriva širok spektar aktivnosti koji uključuje dizanje terata, njegovo spuštanje, guranje, povlačenje te prenošenje sa jedne tačke na drugu. Bitno je znati da ako se bilo koji od ovih zadataka ne provode na odgovarajući način, da postoji jako velika šansa i opasnost od povreda na radu.

Zašto je važno poznavati ovu problematiku kroz segment zaštite na radu?

Zbog toga što povrede koje se uzrokuju ovakvim rukovanjem i prenošenjem tereta mogu imati veoma ozbiljne posljedice za poslodavca i osobu koja je povrijeđena.

Opasnosti se mogu pojaviti gotovo bilo gdje na radnom mjestu. Npr. prilikom teškog fizičkog rada, pri nepravilnim položajima tijela, ponavljajućim – repetitivnim pokretima ruku, nogu i leđa. Ili saznanje da je radnik koji je raspoređen na to radno mjesto već prije pretrpio zadobivene povrede na isti način. Te to tako može povećati rizik unutar vašeg poslovnog okruženja.

Šta trebam učiniti?

Kako bi spriječili povrede uzrokovane ručnim podizanjem, rukovanjem i prenošenjem terata na radnom mjestu, trebali bi izbjegavati takve radne zadatke što je više moguće. Međutim, ukoliko to nije izvodljivo zbog mnogih faktora, onda bi poslodavac morao obratiti pažnju na razinu izloženosti zaposlenog tim rizicima prilikom izvođenja takvih radnih akcija. Odnosno taj zadatak ili radnu operaciju bi trebali pažljivije sagledati i redovno i savjesno provoditi mjera vezane za zaštitu na radu. I na zaštitu zdravlja i života radnika, primjenjivanjem niza zdravstvenih i sigurnosnih mjera kako bi se spriječila mogućnost zadobivanja povreda na radnom mjestu.

Za bilo koju aktivnost vezanu za ručno podizanje, rukovanje i prenošenje tereta uvijek treba uzeti u obzir sljedeće faktore:

 • Individualnu sposobnost radnika,
 • Prirodu opterećenja radnog zadatka,
 • Uslove koje diktira radni okoliš,
 • Trening i osposobljavanje radnika,
 • Organizacija i sistematizacija rada.

Ukoliko radite na ovakvom radnom mjestu, i morate ručno dizati teret, rukovati sa njim ili ga prenositi pokušajte se držati sljedećih smjernica za lakše obavljanje vašeg poslovnog zadatka:

Ilustracija nepravilno podizanje, nošenje i spuštanje tereta
 • Smanjite količinu uvijanja tijela, te pognuto (ukrivljeno) držanje tijela prilikom dohvaćanja određenih teških predmeta,
 • Izbjegavajte dizanje predmeta sa poda ili iznad visine vaših ramena. Pogotovo ukoliko se radi o izrazito teškim predmetima koji bi mogli da vam nanesu povredu,
 • Prilagodite prostore za skladištenje kako bi se smanjila potreba za obavljanjem takvih radnji,
 • Razmotrite načine kako smanjiti nošenje teških predmeta na većim udaljenostima. Kao i mogućnosti korištenja nekih od mašina za lakši transport (viljuškar, paletar,kolica itd.)
 • Procijenite težinu tereta koji je potrebno nositi,
 • Procijenite da li radnik može teret pomaknuti sigurno ili treba pomoć drugog radnika zbog toga što npr. opterećenje se može rastaviti na manje segmente, lakše komponente itd.
 • Razmislite o načinu lakšeg skladištenja tako da teške predmete skladištite neposredno ili bliže mjesta isporuke u samom skladištu,
 • Smanjite udaljenosti od tačke A do tačke B gdje je to moguće.

Pročitajte još o temi: SIGURNOST NA RADU U SKLADIŠTIMA

Nekoliko savjeta za zaštitu na radu pri ručnom podizanju, rukovanju i prenošenju tereta

Evo nekoliko savjeta kako da primjenite dobru tehniku prilikom ručnog podizanja, rukovanja i prenošenja tereta. I nekoliko jednostavnih stvari koje treba učiniti prije i za vrijeme obavljanja navedenih radnji:

 • Uklonite prepreke sa putanje kretanja,
 • Prilikom dugotrajnih, ponavljajućih postupaka transporta i rukovanja, planirajte češće (ukoliko je to moguće) odmore osoba koje obavljaju taj teški radni zadatak. Također, povremeno zastanite kako bi pravilnije i čvršće osigurali da ste navedeni predmet pravilno uhvatili.
 • Opterećujte se u nivou struka. Teret treba držati uz tijelo koliko god je to moguće, dok traje dizanje tereta,
 • Najteži dio tereta pokušajte držati neposredno uz tijelo,
 • Postignite stabilan položaj i provjerite da li su vam noge pravilno razmaknute kako bi lakše balansirali i održavali ravnotežu vašeg tijela.
Nepravilno i pravilno podizanje i nošenje tereta

Razmislite prije nego započnete dizanje ili rukovanje teškim predmetima. Planirajte postupak rukovanja, dizanja ili prenosa tereta. Možda možete koristiti određena pomagala prilikom izvođenja tih radnih operacija?

Također, razmislite gdje uopšte nosite određeni teret, da li će vam biti potrebna pomoć vašeg radnog kolege pri obavljanju određenog radnog zadatka.

Zauzmite stabilan položaj tijela. Stopalo jedne noge bi trebalo biti postavljeno malo unaprijed što je jako važno za održavanje ravnoteže. Odnosno uz predmet/teret, ako se isti nalazi na podu. Budite spremni mijenjati opterećenje noge prilikom podizanja kako bi održali svoju stabilnost. Izbjegavajte usku ili neprikladnu obuću i odjeću, koja cijelu situaciju može samo otežati.

Napravite dobar hvat predmeta/tereta. Kada i gdje je to moguće, opterećenje treba priljubiti što je moguće bliže tijelu. To kako kad može biti kudikamo i bolje nego čak i sami čvrsti hvat rukama.

Započnite radnju podizanja u pravilnom položaju tijela. Na početku dizanja poželjno je da u potpunosti savijete leđa u pognut položaj, odnosno da radnju dizanja započnete iz čučnja.

Ne dizati ili nositi više nego što vam omogućuje lahko upravljanje teretom. Postoji razlika između onoga što ljudi mogu podizati i onog što oni mogu podizati na siguran način. Ako ste u nedoumici, zatražite savjet ili pomoć stručnjaka zaštite na radu.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci