Servis protivpožarnih aparata – 4 Koraka do sigurne zaštite od požara

servis vatrogasnih aparata

Požar kao pojava nikada ne dolazi najavljen. U svim slučajevima to je vanderdna situacija za koju ili jesmo ili nismo spremni. Bilo da je riječ o vašem domu ili kompaniji morate znati nekoliko činjenica kako da se nosite sa tom neprilikom kada do nje dođe. U ovom kratkom članku predstavićemo vam 4 koraka koja trebate poduzeti da biste bili spremni reagovati kada dođe do požara. Pojasnićemo vam također zašto je važno da imate vatrogasni aparat i zašto je važan servis protivpožarnih aparata.

1. Kupite vatrogasni aparat

Esencijalna stvar u postupku gašenja požara jeste da imate vatrogasni aparat pri ruci. Bilo da je riječ o vašem domu, kompaniji ili ličnom automobilu. Danas na tržištu možete naći mnogo vrsta vatrogasnih aparata i važno je da znate karakteristike koje svaki od aparata posjeduje. U Bosni i Hercegovini je najčešće u upotrebi vatrogasni aparat tipa “S” kao i CO2 vatrogasni aparati.

Aparati tipa “S” kao medij za gašenje požara koriste prah dok je u CO2 aparatima medij za gašenje požara upravo CO2 plin. On se najčešće upotrebljava pri gašenju požara na elektro instalacijama. Važno je istaknuti da obje vrste aparata se koriste pri gašenju požara ABC kategorije. A to znači da gase tečne, čvrste i gasovite materije.

Još jedna od karakteristika vatrogasnih aparata jeste da posjeduju EN3 certifikat. On je zakonski obevazen kada su u pitanju vatrogasni aparati koji se koriste u kompanijama. Također i vozilima kojima zakon propisuje vatrogasni aparat kao obavezan dio opreme u vašem vozilu. U slobodnoj prodaji naći ćete mnoge vatrogasne aparate koji ne posjeduju EN3 certifikat i kao takvi nisu 100% pouzdani. Pouzdanost vatrogasnog aparata je upravo ono što je vam treba. Jer ne želite da se dovedete u situaciju da ne možete aktivirati vatrogasni aparat onda kada vam je najpotrebniji.

2. Obučite se kako ispravno da rukujete vatrogasnim aparatom

Jednom kada ste kupili vatrogasni aparat željećete da znate kako isti i da upotrijebite. Sasvim sigurno da ne želite izaći iz radnje sa aparatom a da se pri tome pitate šta da uradim ako dođe do požara. U svim ovlaštenim servisima i trgovinama koje prodaju aprate dobićete i upustvo kako da ispravno upotrijebite vatrogasni aparat što i nije slučaj kada to kupite u supermarketima ili drugim prodavnicama. U ovlaštenim servisima možete uvijek tražiti i da isprobate vatrogasni aparat te ćete na taj način steći najbolju i najadekvatniju obuku rukovanja vatrogasnim aparatom.

3. Servis vatrogasnih aparata

Budući da ste ranije kupili vatrogasni aparat i naučili kako da ga koristite vi ste već odradili veliki dio kada je u pitanju zaštita od požara. Sljedeća stvar koja vam je bitna jeste da taj isti aparat postavite na mjesto koje će vam uvijek biti dostupan u slučaju potrebe. Kada ste kupili vatrogasni aparat koji posjeduje EN3 normu prilično ste sigurni da će taj isti aparat biti funkcionalan sljedećih 20 godina bez obzira da li se aktivirao ili ne.

Ukoliko ste u kategoriji osoba kojima zakon nalaže servis protivpožarnih aparata onda to morate uraditi u ovlaštenim servisima. Međutim preporuka je da periodično pogledate stanje vatrogasnog aparata.

4. Budite smireni onda kada je to najpotrebnije

Pretostavimo da ste prethodna tri koraka uspješno savladali, nadamo se da na četvrti nikada nećete morati doći. Istina je da se požari dešavaju svakodnevno. Kada se desi požar u vašem domu i kompaniji imate roka 5 minuta (u normalnim okolnistima) da spriječite dalje širenje vatre. Kada locirate mjesto početnog požara priđite vatrogasnom aparatu i smireno odradite sve korake koje ste prošli na obuci. Kod početnog požara rezultat je zagarantovan i vatra će biti ugašena uspješno.

Bitno je naglasiti da su vatrogasni aparati namijenjeni upravo za gašenje početnog požara te je suludo očekivati da možete ugasiti rasplamsali krov sa vatrogasnim aparatom.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci