Šta je to vatrogasno crijevo?

šta je to vatrogasno crijevo

Izraz vatrogasno crijevo odnosi se na nekoliko različitih tipova crijeva posebno dizajniranih za upotrebu u gašenju požara. Najčešći se sastoji od jednog ili više vanjskih slojeva tkane tkanine sa unutrašnjim slojem gume. Obično se proizvodi u dužinama od 50 stopa (15,3 m) sa navojnim metalnim priključcima na svakom kraju. Za razliku od drugih crijeva, većina protupožarnih crijeva je dizajnirana da se skladišti ravno kako bi se minimizirao potreban prostor.

Najranija zabilježena upotreba vatrogasnog crijeva bila je u staroj Grčkoj. Prema grčkom autoru Apolodorusu, jedan kraj volovskog crijeva bio je pričvršćen za mjehur napunjen vodom. Kada je bešika bila pritisnuta, voda je probijana kroz dugačka volovska crijeva i usmjeravala se “na visoka mjesta izložena vatrenim strelicama”.

Preteču modernog vatrogasnog crijeva izmislili su 1672. godine u Amsterdamu, u Nizozemskoj, Nikolas i Jan van der Heiden (Heides). Njihovo crijevo za pražnjenje bilo je od kože sa čvrsto ušivenim šavovima. Na svakom kraju su pričvršćene mesingane armature kako bi se nekoliko sekcija spojilo zajedno. Godine 1698. napravili su usisno crijevo od teške tkanine za jedrenje premazano bojom ili cementom kako bi bilo vodonepropusno. Crijevo je ojačano unutrašnjim metalnim prstenovima kako bi se spriječilo da se sruši pod vakuumom.

vatrogasno crijevo

Rana kožna crijeva su jako curila, a njihovi ušiveni šavovi bili su skloni pucanju pod pritiskom. Prvo kožno crijevo sa zakovicama razvila je 1808. godine u Filadelfiji grupa dobrovoljnih vatrogasaca. Njihovo crijevo imalo je šavove koje je spajalo 20-30 metalnih zakovica po stopi (65-100 zakovica po metru) kako bi se eliminiralo curenje. Dva člana grupe patentirala su ovaj dizajn 1817. godine i počela ga proizvoditi. Iako su tkana crijeva od pamuka i lana također uvedena početkom 1800-ih, a crijeva obložena gumom uvedena su 1827. godine, nijedan od ovih dizajna nije bio dovoljno razvijen da zamijeni zakovana kožna crijeva do otprilike 1870-ih.

Moderna vatrogasna crijeva u svojoj konstrukciji koriste različite prirodne i sintetičke tkanine i elastomere. Ovi materijali omogućavaju da se creva čuvaju mokra bez truljenja i da se odupru štetnim efektima izlaganja sunčevoj svetlosti i hemikalijama. Moderna crijeva su također lakša od starijih dizajna, a to je pomoglo u smanjenju fizičkog opterećenja vatrogasaca.

Vrste i veličine vatrogasnih crijeva

Postoji nekoliko vrsta crijeva dizajniranih posebno za vatrogasnu službu. One dizajnirane da rade pod pozitivnim pritiskom nazivaju se crijeva za pražnjenje. Oni uključuju crijevo za napad, crijevo za dovod, crijevo za relej, crijevo za šumarstvo i crijevo za pojačavanje. One dizajnirane da rade pod negativnim pritiskom nazivaju se usisna crijeva.

Napadno crijevo je fleksibilno crijevo obloženo tkaninom koje se koristi za dovođenje vode iz vatrogasne pumpe do mlaznice. Ovo crijevo ima raspon nominalnog unutrašnjeg promjera od 1,5 in (38 mm) do 3,0 in (76 mm) i dizajnirano je za rad pri pritiscima do oko 400 psi (2,760 kPa). Standardna dužina je 50 stopa (15,3 m).

Dovodna i relejna crijeva su fleksibilna crijeva velikog promjera, presvučena tkaninom, koja se koriste za dovođenje vode iz udaljenog hidranta do vatrogasne pumpe ili za prijenos vode od jedne pumpe do druge na velike udaljenosti. Ova crijeva imaju nominalni unutrašnji prečnik od 3,5 in (89 mm) do 5,0 in (127 mm). Dizajnirani su da rade na pritiscima do oko 300 psi (2.070 kPa) za manje prečnike i do 200 psi (1.380 kPa) za veće prečnike. Standardna dužina je 100 stopa (30,6 m).

Šumarsko crijevo je fleksibilno crijevo obloženo tkaninom koje se koristi za gašenje požara u travi, grmlju i drveću gdje je potrebno lagano crijevo za manevriranje po strmom ili neravnom terenu. Šumarsko crijevo dolazi u nominalnim unutrašnjim promjerima 1,0 in (25 mm) i 1,5 in (38 mm) i dizajnirano je za rad pri pritiscima do oko 450 psi (3105 kPa). Standardna dužina je 100 stopa (30,6 m).

Booster crijevo je gumirano, fleksibilno crijevo debelih zidova koje se koristi za gašenje malih požara. Zadržava svoj okrugli poprečni presjek kada nije pod pritiskom i obično se nosi na kolutu na vatrogasnoj pumpi, umjesto da se skladišti ravno. Pojačano crijevo dolazi u 0,75 in (19 mm) i 1,0 in (25 mm) nominalnih unutarnjih prečnika i dizajnirano je za rad pri pritiscima do 800 psi (5,520 kPa). Standardna dužina je 100 stopa (30,6 m).

Usisno crijevo, koje se ponekad naziva i tvrdo usisno, obično je gumirano, polukruto crijevo s unutarnjim metalnim ojačanjima. Koristi se za usisavanje vode iz izvora bez pritiska, kao što su bare ili rijeke, pomoću vakuuma. Usisno crijevo ima raspon nominalnog unutrašnjeg promjera od 2,5 in (64 mm) do 6,0 in (152 mm). Standardna dužina je 10 stopa (3,1 m).

Drugo usisno crijevo, nazvano meko usisno, zapravo je kratka dužina fleksibilnog crijeva za pražnjenje prekrivenog tkaninom koja se koristi za povezivanje usisnog ulaza vatrogasne pumpe s hidrantom pod pritiskom. To nije pravo usisno crijevo jer ne može izdržati negativni pritisak.

Vatrozaštita nudi najkvalitetnija vatrogasna i hidrantska crijeva kao i ostalu vatrogasnu opremu.

Pogledajte kompletnu ponudu OVDJE.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci