Šta bi se dogodilo ako ostavite pećnicu uključenu?

šta bi se dogodilo ako ostavite pećnicu uključenu

Pećnica može učiniti više od kuhanja, zar ne? Na primjer, grijanje vašeg stana ili održavanje hrane toplom preko noći. Ako ste na toj stranici, ostavite pećnicu uključenu. Bit ćete zadivljeni kada saznate kakva užasna opasnost se nadvila nad vama jer neopravdano ostavite pećnicu uključenu.

Zamislite da lagano pijete kafu kod prijatelja. Iznenada, niotkuda, zove vas komšija da prijavi dim koji izlazi iz vašeg stana. Šta je više potrebno da se pokvari savršeno spokojno raspoloženje.

Opasnost ostavljanja pećnice uključene dok niste kod kuće je nemjerljiva, ali to ne znači da to možete učiniti dok ste kod kuće. Ovdje u ovom članku ćemo opširno govoriti o potencijalnim ishodima takvih akcija.

Šta bi se dogodilo ako ostavite pećnicu uključenu

Koliko dugo je bezbijedno ostaviti rernu uključenu?

Ostaviti plinsku pećnicu uključenu cijelu noć ili dan ne dolazi u obzir osim ako se želite otrovati.

Ali šta je sa električnom pećnicom? Možete li je ostaviti uključenu neko vrijeme? Ili možda, da kuha hranu preko noći. Maksimalno vrijeme koje možete ostaviti uključenu pećnicu je 12 sati.

Nakon toga će se automatski isključiti. To je dodatna mogućnost u kojoj ćete uživati ​​na električnoj pećnici, pod pretpostavkom da ne koristite stari model. Međutim, ni držanje uključenog pola dana nije sigurno.

Razlog za produženo podešavanje je to što držanje električne pećnice uključenom ne mora nužno uzrokovati požar.

Ali ako u njemu ima nečega ili vrata na neki način ostave otvorena, to bi moglo izazvati požar. Ako imate naviku da ostavite rernu na niskom nivou preko noći da kuvate hranu, krajnje je vreme da je promenite.

Šta bi se dogodilo ako ostavite pećnicu uključenu

Plinska pećnica ili električna pećnica

Nije da bilo koji od njih možete držati uključenim bez nadzora. Međutim, težina posljedica za njih dvoje može malo varirati.

Kada električna pećnica predstavlja prijetnju spaljivanja cijele kuće, plinska pećnica to samo pogoršava, uključujući mogućnost trovanja ugljičnim monoksidom.

Dva najčešća razloga za ostavljanje pećnice su zagrijavanje kuće i spremanje hrane kada je potrebno.

Ono što ne razumijemo je da se hrana unutra može pretvoriti u ugalj. I shodno tome, postanite zapaljivač eksplozije vatre.

Šta bi se dogodilo ako ostavite pećnicu uključenu

Štaviše, ostaviti pećnicu da grije kuću znači ostaviti otvorena vrata pećnice. To je samo otvoreni poziv na vatru.

Toplina koju tražite da zagrije svoju kuću, bez sumnje će to učiniti u potpunosti. Zagrijat će sobnu temperaturu i istovremeno sve zapaljive materijale koji se nalaze u blizini.

Situacija bi se mogla pogoršati ako je vaša pećnica plinska. Kako plinska pećnica oslobađa ugljični monoksid, možete podleći trovanju.

Šansa je još veća za mali stan bez odgovarajućeg ventilacionog sistema. Zbog svojih karakteristika gasa bez boje, ukusa i mirisa, ne postoji način da se osjeti prije nego što bude prekasno.

Neki od simptoma trovanja koje ćete često primijetiti su zbunjenost, zamagljen vid, problemi s disanjem, nedostatak jasnoće u razmišljanju, glavobolja i još neki.

Ako osjetite bilo šta od navedenog, zatražite hitnu medicinsku pomoć. Ali prijeteća opasnost od požara i dalje postoji. A sve ove opasnosti možete lako izbjeći tako što ćete isključiti pećnicu svaki put kada je koristite.

Kako zaštiti pećnicu od požara?

Sada, ako se nakon svih mera predostrožnosti vaša pećnica zapali, šta bi trebalo da bude vaša trenutna reakcija? Gašenje požara možda nije uvijek moguće. Ali to ne znači da ne treba da se trudite u tome.

Evo nekoliko koraka koje biste trebali poduzeti da biste ugasili vatru u pećnici:

  • Držite vrata pećnice zatvorena (pod pretpostavkom da to nije uzrok požara) i odmah isključite struju.
  • Ako se vatra sama ugasi, dajte joj vremena da se potpuno ohladi. Zatim otvorite sve za pravilnu ventilaciju. Uklonite ostatke koji su ostali nakon sagorevanja i temeljno očistite pećnicu.
  • Ako se vatra ne ugasi sama u roku od nekoliko minuta i počne da se širi, odmah napustite kuću. I pozovite vatrogasce za pomoć.
  • Napomena o mjerama predostrožnosti: Ako otkrijete da korijen požara nije hrana u unutrašnjosti, već neispravan električni uređaj, nemojte ga koristiti prije pregleda sa stručnim tehničarom.

Može li se pećnica sama zapaliti?

Ako ne ostavite pećnicu uključenu, ne morate nužno zapaliti samu pećnicu, osim što ćete je nahraniti nečim za spaljivanje. Unutrašnjost pećnice ne sadrži zapaljive materijale. Dakle, ako držite vrata sigurno zaključana i ne ostavljate ništa unutra, nema razloga da izbije požar.

Ali opet, zašto ga trebaš ostaviti uključenog ako nemaš koristi od njega? To će vas koštati samo u smislu računa za struju.

Evo nekih od najčešćih izvora požara iz pećnice:

  • Ako kuhate nešto masno i pustite da sjedne odmah ispod grijača, prskanje ulja može dovesti do požara.
  • Ako koristite voštani papir za pečenje hrane tokom dugih sati umjesto pergamentnog papira koji se može peći.
  • Ako ostavite ostatke ili ostatke hrane unutra bez čišćenja.
  • Ako ste zauzeti drugim stvarima zaboravljajući hranu koja se kuhala unutra.
  • Ako pečete stvari bez pleha za pečenje koji imaju mogućnost kapanja.
  • Ako zaboravite da je pećnica za kuhanje, a ne za grijanje vaše kuće.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci