Zaštita od požara na zgradi – Kako reagovati?

Zaštita od požara na zgradi

NIKADA NEMOJTE IGNORISATI POŽARNI ALARM!

Vaša prva reakcija bi trebala biti da uzmete ključeve od Vaše sobe, upozorite druge i da bježite.

požar i zgrada

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta za situaciju kada primijetite požar:

 1. Odmah reagujte ali pokušajte ostati mirni. Nemojte paničariti. Pokušajte što prije poduzeti neke od sljedećih koraka.
 2. Ako imate mogućnost da pozovete vatrogasce, proslijedite im sljedeće informacije:
  a) punu adresu građevina koja je zahvaćena požarom
  b) detalji građevine: npr., da li je u pitanju porodična kuća, stambena zgrada, koliko spratova ima, da li je slobodan prilaz vozilima vatrogasne jedinice i sl.
  c) detalji o osobama koje su i dalje ostale zatočene u građevini: npr., koliko ih je, da li ima djece, trudnica ili starijih osoba, u kojima sobama se nalaze i sl.
 3. Krećite se što niže podu u slučaju pojave jakog dima. Ako se zadesite u krevetu, otkotrljajte se sa kreveta i pužite do izlaznih vrata
 4. Nemojte gubiti vrijeme na oblačenje ili na traženje dragocjenih stvari
 5. Nemojte pokušavati ugasiti požar osim ako ste za to obučeni. Prepustite gašenje požara profesionalcima
 6. Također, nemojte koristiti protivpožarni (vatrogasni) aparat osim ako ste obučeni za njegovo rukovanje
 7. Probudite sve koji spavaju time što ćete glasno uzviknuti: “Požar! Bježite napolje!”

Provjerite toplinu kvake

Pokušajte osjetiti toplinu kvake vrata u ruci ili samog vrha vrata. Ako su vreli, najvjerovatnije da je druga strana vrata zapaljena pa ih nemojte otvarati. Rupe na vratima pokušajte zatvoriti sa odjećom, peškirima ili novinskim papirom, kako dim ne bi ulazio u Vašu sobu.

Čak iako su vrata hladna, otvorite ih sa oprezom. Ostanite što bliže podu i stanite uz jednu stranu vrata ukoliko dim ili zagušljiva para naglo prodre u prostoriju usljed otvaranja vrata.Ukoliko zbog jakog dima ne možete izaći iz prostorije, potražite neki drugi izlaz iz prostorije u kojoj se nalazite.

Ako morate bježati kroz prozor, uradite to samo onda kada ste sigurni da su ostali prozori i vrata zatvoreni. U protivnom, propuh koji nastane usljed otvaranja prozora može olakšati prodiranje dima i vatre u Vašu prostoriju, te time veoma brzo pogoršati situaciju.

Imajte na umu sljedeće savjete

Ako ste uspjeli izaći iz prostorije u kojoj ste se nalazili, imajte na umu sljedeće savjete koji će Vam koristiti u bijegu iz ostatka građevine:

 1. Kada bježite kroz hodnik u kojem nema (mnogo) dima, smireno hodajte to najbližeg požarnog izlaza i izađite iz zgrade u kojoj se nalazite.
 2. Koristite stepenice. NIKADA nemojte bježati koristeći lift. Liftovi su obično povezani sa sistemom detekcije požara i ne budu upotrebljivi kada se oglasi alarm za požar.
 3. Sagnite se ili pužite kako biste izbjegli udisanje dima, gasova, zapaljivih materija koje se mogu nalaziti u zraku.
 4. Zatvarajte vrata dok izlazite kako biste time što više spriječili širenje požara.
 5. Ako se alarm za požar nije oglasio aktivirajte ga pri izlasku a ako isti ne postoji, što glasnijim vikanjem upozorite druge na požar.
 6. Krećite se prema otvorenom prozoru, daleko od građevina, drveća, kablova električne energije i cesta. Ako Vaša zgrada ima montažnu sigurnu zonu za bijeg od požara – što prije se uputite tamo.

Svaki pojedinac treba da zaštiti svoj stan i osigura što bolju zaštitu za sebe i svoju porodicu. Stoga preporučujemo da pročitate sljedeća članka:

Nakon što ste pobjegli iz požarno zahvaćene građevine pronađite neko sigurno mjesto i sačekajte vatrogasce da dođu. Ako je neko od ljudi unutra ostao, obavezno što prije o tome obavijestite vatrogasce čim stignu na mjesto događaja.
NIPOŠTO se nemojte vraćati nazad u građevinu kako biste nešto uzeli: time sebe izlažete životno-opasnoj situaciji iz koje ste upravo pobjegli a također tim postupkom otežavate vatrogascima u gašenju požara i kontrolisanju situacije. Zapamtite, namještaj, pokućanstvo i sve ostalo možete nadoknaditi ali ne i ljudski život.

Ukoliko imate pitanja ili nejasnoća molimo Vas da nas kontaktirate na email ili broj telefona!

Hvala puno na čitanju!

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci