Sve o MIG/MAG zavarivanju i CO2 aparatu za zavarivanje

sve o mig mag zavarivanju

U ovom blogu,  saznaćete odgovore na sljedeća pitanja vezana za MIG MAG zavarivanje:

  • Da li postoji razlika između MIG (Metal inertni gas) i MAG (Metal aktivni gas)?
  • Na kojem principu radi CO2 aparat za zavarivanje?
  • Kada ga koristiti?
  • Šta je sve potrebno za MIG/MAG zavarivanje?
  • Koje materijale možete zavariti CO2 aparatom za zavarivanje?
  • Koji je proces zavarivanja CO2 aparatom za zavarivanje?
  • Koje su vrste CO2 aparata za varenje?

Da li postoji razlika između MIG (Metal inertni gas) i MAG (Metal aktivni gas)?

Ilustracija za vrste plinova kod CO2 aparata za zavarivanje

Odgovor je: „Da,  postoji razlika.“ Ona se ogleda u vrsti zaštitnog plina koji se koristi tokom zavarivanja. MIG označava „Metalni inertni gas“ , a MAG „Metalni aktivni gas“.

Argon se često koristi kao inertni gas ili njegova smjesa sa helijumom ili vodonikom. Na primjer, aktivni zaštitni gas može biti ugljen-dioksid (CO2),  zato se MAG zavarivanje naziva i CO2 zavarivanje. Budući da će način varenja biti isti bez obzira koji plin koristite, MIG/MAG zavarivanje može se smatrati jednim načinom zavarivanja. MIG/MAG  zavarivanje se takođe može obaviti bez plinskih boca, ukoliko odaberete žicu za zavarivanje napunjenu plinom.

Na kojem principu radi CO2 aparat za zavarivanje?

MIG/MAG aparat za zavarivanje ili u narodu poznatiji kao CO2 aparat za zavarivanje daje konstantan napon, stvarajući električni spoj između žice za zavarivanje i materijala koji se obrađuje. Radni dio se zagrijava, a materijali koje varite zajedno se tope. Žica za zavarivanje, koju talite je i elektroda i potrošna, pa Vam omogućava rad mnogo brže nego na primjer TIG zavarivanje običnom elektrodom. Žica za zavarivanje nalazi se na kolutu koji stavite u aparat za zavarivanje i stalno se mehanički dovodi u baklju.  Brzinu možete postaviti sami, u zavisnosti o poslu koji radite. To je zato što to utiče na struju koja Vam je potrebna i samim tim vrstu zavara koji želite napraviti. Gas je neophodan za zaštitu Vašeg istopljenog materijala. Da niste imali plin, materijal bi se previše zagrijao i izgorio.

Kada ga koristiti?

Budući da je zavarivanje MIG/MAG svestrana metoda koja Vam omogućuje brz rad i postizanje visoko kvalitetnih rezultata, njena primjena je najviše zastupljena u metalnoj industriji. Postupak zavarivanja je pogodan za mehanizaciju, pa se često koristi na mjestima gdje je važna visoka produktivnost. Ipak, ne morate raditi u fabrici da bi ste se opredjelili za MIG/MAG zavarivanje. Na primjer, možete koristiti zavarivačke žice napunjene plinom, bez zasebnog izvora plina. U kombinaciji s kompaktnim i prenosnim aparatom za zavarivanje , ovaj postupak zavarivanja čini se mnogo privlačnijim zavarivačima iz hobija ili majstorima koji traže mašinu koju mogu lahko prenositi.

Šta je sve potrebno za MIG/MAG zavarivanje?

Ilustracija CO2 aparat za zavarivanje

Za CO2 zavarivanje trebaće Vam aparat za zavarivanje koji podržava ovu metodu zavarivanja. Pored toga, trebaće Vam zaštitni gas (osim ako ne koristite žicu za zavarivanje napunjenu plinom) i naravno zavarivač.

Više o nužnoj opremi koja je potrebna za MIG/MAG CO2 aparate za varenje pročitajte na našem blogu: Nužna oprema za MIG/MAG CO2 aparat za varenje.

Potrošni materijal koji Vam treba za CO2 zavarivanje biće na kolutu. Svaki aparat za zavarivanje je prikladan za namotaje žice različite veličine i težine, tako da morate to imati na umu. Neki aparati za zavarivanje imaju prostor za žičani kolut promjera 15kg i 5kg. Postoje i manji uređaji za zavarivanje MIG/MAG koji mogu odvesti žičane namotaje do 200 mm ili 5kg.

Koje materijale možete zavariti CO2 aparatom za zavarivanje?

Bez obzira na to koje materijale želite zavariti, mogućnosti MIG/MAG – CO2 zavarivanja su beskrajne. Ovom metodom mogu se zavarivati sve vrste čelika i nehrđajućeg čelika različite debljine. Ako želite zavariti aluminijum, aparat za zavarivanje treba funkciju impulsa. U tom se slučaju struja izmjenjuje između bazne struje i struje veće od 3000 ampera, omogućujući Vam zavarivanje krhkog materijala poput aluminijuma na vrlo kontrolisan način, bez sagorijevanja gornjeg sloja.

Koji je proces zavarivanja CO2 aparatom za zavarivanje?

Ilustracija proces zavarivanja CO2 aparatom za zavarivanje

CO2 zavarivanje je relativno jednostavna metoda zavarivanja. Aparat za zavarivanje obično vodi računa o ispravnim postavkama kada je u pitanju snaga i amperaža, a to je prednost za većinu zavarivača. Također, uvijek imate jednu ruku slobodnu za podupiranje baklje za zavarivanje i usmjeravanje, jer se potrošni materijal automatski napaja bakljom.

Zbog  toga je MIG/MAG zavarivanje brz postupak zavarivanja, što Vam omogućava kratko zavarivanje velikih komada materijala. Osim toga, može se primjeniti u bilo kojem položaju, a kvaliteta zavara je visoka. Ako se odlučite za MAG zavarivanje sa CO2, druga prednost je niska cijena CO2. Ova vrsta CO2 plina je puno jeftinija od argona ili elektrode prekrivene fluksom.

Vrste CO2 aparata za varenje

Naime postoje 3 vrste MIG MAG aparata za zavarivanje: 

  • Aparati sa manuelnim zadavanjem postavki 
  • Sinergijski aparati (SYN)
  • Manuelni/Sinergijski (MAN/SYN)

Više o vrstama ovih parata pročitajte na našem blogu: Vrste MIG MAG CO2 aparata za varenje.

MIG aparati za varenje pulsnom strujom

Ukoliko želite MIG postupkom zavarivati tanke materijale morati ćete uzeti MIG aparati za varenje pulsnom strujom.

MIG aparati za varenjepulsnom strujom koriste se za zavarivanje tankih limova. Pulsna struja predstavlja dvije struje koje podešavate. Naprimjer, jednu stavite na 25 ampera, a drugu struju stavite na 35 ampera.

Više o ovoj vrsti zavarivanje saznajte na našem blogu: MIG aparati za varenje pulsnom strujom.

Ukoliko želite saznati više o vrstama zavarivanja pročitajte naš blog: 4 vrste zavarivanja

Vatrozaštita vrši prodaju CO2 boca za varenje kao i punjenje CO2 plina.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci