Lokacije ugradnje panik rasvjete

Osvetljenje u slučaju nužde dizajnirano je da obezbedi dovoljno osvetljenja u slučaju nestanka struje. Vodič u nastavku daje primjere gdje locirati rasvjetu za nuždu u skladu s različitim dijelovima prostorije. Pored naglašavanja vatrogasnih izlaza iz zgrade, pravilno smješteno svjetlo za nuždu osigurava osnovno osvjetljenje na cijelom putu za evakuaciju, uključujući stepenice i stubišta, promjene smjera i mjesta požara i prve pomoći.

Promjena smjera kretanja

Važno je imati interventno osvjetljenje koje jasno osvjetljava hodnike i tamo gdje postoje promjene u smjeru. To omogućava korisnicima da jasno prepoznaju način bijega i trebaju istaknuti znakove rute za bijeg.

Lokacije ugradnje panik rasvjete

Stepeništa i rampe

Stubišta i stubišta mogu predstavljati potencijalnu opasnost u nuždi. Sigurnosna svjetla moraju biti postavljena tako da sve stepenice i padovi postanu vidljivi. U područjima u kojima podovi mogu postati neravni na putu za bijeg, treba ugraditi rasvjetnu jedinicu tako da ne dokaže opasnost za korisnike. Neravne podnice mogu se sastojati od pojedinačnih stepenica, rampi, kosih podova itd.

Lokacije ugradnje panik rasvjete

Izlazi

Osiguranje da su izlazna vrata dobro osvijetljena u nuždi može biti razlika između evakuacije zgrade i zaglavljivanja unutra. Sva izlazna vrata moraju biti dobro osvijetljena kako bi se osiguralo da korisnici mogu identificirati kamo ići na kraju putova za bijeg.

Lokacije ugradnje panik rasvjete

Vatrogasna i oprema prve pomoći

Tačke požara i prve pomoći mogu se pokazati neophodnima u slučaju nužde. Osvjetljenje u slučaju nužde treba postaviti kako bi se istakla oprema za gašenje požara i prve pomoći, tako da se mogu lako nalaziti čak i nakon kvara na mreži.

Lokacije ugradnje panik rasvjete

Liftovi

Instalacija rasvjete u slučaju nužde u liftovima je od ključne važnosti iako se ne smiju koristiti na putu za bijeg, jer korisnici mogu biti u procesu korištenja lifta kada je potrebna evakuacija. Kada se isključi glavno napajanje rasvjetnih jedinica, potrebno je dovoljno osvjetljenja da korisnici mogu reagirati.

panik rasvjeta

Pokretne stepenice

Iako pokretne stepenice ne bi trebale biti dio bilo kojeg puta za bijeg, ipak je potrebno osigurati njihovo osvjetljenje u hitnim slučajevima. Čineći ih vidljivim, značajno se smanjuju šanse da pokretne stepenice postanu opasne.

panik rasvjeta

Toaleti

Osvjetljenje u slučaju nužde mora biti osigurano u svim dijelovima prostorija u koje osoblje i pripadnici javnosti imaju pristup. Osvjetljenje u nuždi u prostorima toaleta omogućava putnicima da se sigurno probiju do puta za bijeg i pomaže u izbjegavanju panične situacije.

panik rasvjeta

Otvoreni prostori

Javno dostupna područja veća od 60m2 i otvorena područja s kojima prolazi evakuacijski put moraju imati ugrađenu rasvjetu za nuždu kako bi se korisnicima osigurala sigurnost i vodila do najbližeg izlaza.

Lokacije ugradnje panik rasvjete

Ovo su najbitnije značajke vazne za lokacije ugradnje panik rasvjete. Posjetite našu web stranicu za više informacija.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci