Ključne minute pri gašenju požara

5 minuta koje su ključne pri gašenju požara

Kada se vatra zapali, može biti dovoljno mala da je možete ugasiti nekim pokrivačem, dekicom ili aparatom za gašenje požara. Ako ste spremni i brzo odredite vrstu vatre sa kojom se suočite, imate velike šanse ne samo da ugasite požar, već i da to učinite bez rizika od povreda. Međutim, treba da zapamtite da je sigurnost svih u blizini kao i vaša sigurnost na prvom mjestu. Ako se vatra brzo širi, stvara opasne količine dima ili traje duže od 5 sekundi kada je gasite sa vatrogasnim aparatom, onda morate upaliti požarni alarm (ako se radi o zgradama), evakuirati se i pozvati vatrogasce.

U nastavku ćemo vam pokazati 2 metode gašenja požara.

Metoda 1

Gašenje požara nastalih od tekućina/ulja

1. Isključiti dovod goriva

Prvo što trebate uraditi u situacijama kada se zapale zapaljive tečnosti je da isključite dovod goriva. Na primjer, ako se zapali benzin oko benzinske pumpe, prva stvar koju treba da uradite je da pritisnete dugme/zatvorite ventil koji se nalazi u blizini svih benzinskih pumpi. Tada prekidate dovod goriva do male vatre iz veoma velikog izvora goriva oko nje.

  • U mnogim slučajevima kada je zapaljiva tečnost jedini izvor goriva, požar se može ugasiti čim prekinete dovod goriva.

2. Upotrijebite pokrivač kako biste ugasili vatru.

Na malim požarima, možete koristiti i neki pokrivač, najbolje je da se koriste pokrivači koji su namjenjeni za gašenje požara ako se može doći do njih.

  • Da bi se pokrivač za gašenje vatre iskoristio, izvadite ga iz pakovanja, uzmite pokrivač rukama, tako da vam je tijelo pokriveno njime, zatim pokrijte vatru pokrivačem, NE BACATI POKRIVAČ NA VATRU.
  • Pokrivač će raditi samo u slučaju da vatra nije velika. Na primjer, ako se zapali ulje u tavi, vatra je dovoljno mala da je ugasi porivač.

3. Koristiti vatrogasni aparat

Vatrogasni aparati su izuzetno važni jer su jedan od najzastupljenijih oblika zaštite od požara.

U mnogim slučajevima oni su prva linija odbrane protiv požara, često iskontrolišu ili ugase požar, sprečavajući nastajanje velike materijalne štete.

Ovi uređaji mogu biti ključna komponenta u održavanju sigurnosti u slučaju izbijanja požara. ]Kako se koristi vatrogasni aparat pogledajte klikom na: Kako se koristi / aktivira vatrogasni aparat

4. Pozovite vatrogasce

Čak i ako ste ugasili požar, potrebno je pozvati vatrogasce.

profesionalna vatrogasna služba

Metoda 2

Gašenje organskih požara

1. Koristiti pokrivač za gašenje vatre kako bi se ugasila vatra

Ako je izvor goriva čvrsti zapaljivi materijal kao što je: drvo, odjeća, papir, guma, plastika itd. onda imate požar klase A. Pokrivač za gašenje požara je brz i lahak način da se ugasi vatra koja je tek počela da gori. Pokrivač za gašenje požara izvlači kisik iz vatre, a budući da vatra može goriti samo ako ima kisika, dovodi vatru do gašenja. U prethodnoj metodi smo objasnili kako se koristi pokrivač za gašenje požara.

2. Koristiti vatrogasni aparat

Vatrogasni aparati su izuzetno važni jer su jedan od najzastupljenijih oblika zaštite od požara. Ako ne možete ugasiti vatru u roku od 5 sekundi sa vatrogasnim aparatom, tada je vatra velika, evakuirajte se na sigurno mjesto i pozovite vatrogasce.

vatrogasni aparat

3. Koristite mnogo vode

Ukoliko nemate aparata za gašenje požara pri sebi onda možete korisiti dosta vode. Ali ako se vatra širi brže nego ste vi u mogućnosti da je ugasite ili stvara previše dima, onda se morate evakuirati i nazvati vatrogasce.

Važno je napomenuti da vodu ne smijete nipošto koristiti kada je u pitanju požar na elektro instalacijama. 

Voda u tom slučaju postaje vaš neprijatelj i rizikujete svoj život.

U situacijama kada imamo požar na elektro instalacijama najbolji i najefikasniji našin gašenja je CO2 plin.

4. Pozvati vatrogasce

Koji god da bio tip vatre upitanju, morate pozvati vatrogasce, bilo da ste uspjeli ugasiti vatru ili ne.

Vaša Vatrozaštita d.o.o Živinice

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci