Zaštita na radu u frizerskim salonima

Zaštita na radu u frizerskim salonima

Zdravlje i sigurnost moraju biti prioritet u vašem frizerskom salonu ili brijačnici.

Zaštita na radu u frizerskim salonima podrazumijeva da zaštitite svoje osoblje i klijente, da poslujete u skladu sa zakonom i budete osigurani od potencijalno skupih pravnih postupaka ako nešto pođe po zlu.

Ukoliko niste upoznati sa osnovama sigurnosti i zaštiti na radu, imate priliku pročitati klikom na: Osnove sigurnosti – Zaštita na radu

Šta kaže zakon?

Vaš frizerski salon ili brijačnica mora biti u skladu sa svim relevantnim zakonima, uključujući:

 • Zakona o zaštiti na radu (“Službeni list SR BiH” broj: 22/90),
 • Kontrola supstanci opasnih po zdravstvene propise (COSHH) 2002.
 • Propisi o kozmetičkim proizvodima (bezbjednost) 2004.

Imate obavezu brige prema svojim klijentima i zaposlenicima.

Za vas je po zakonu da eksponirate plakat o zdravlju i sigurnosti koji je odobrilo ministarstvo za zdravstvo i sigurnost.

Provesti procjenu rizika

Zakon nalaže da svaki poslodavac mora izvršiti procjenu rizika, a ako imate više od pet zaposlenih to treba pismeno osigurati. Međutim, najbolja praksa je da imate pismeni spis čak i ako imate manje od pet zaposlenih.

Napravite listu svega što bi moglo uzrokovati ozljede ili štetu u vašem salonu.

Dobro je uključiti svoje osoblje jer mogu pokrenuti probleme o kojima niste razmišljali.

Tada ćete morati odrediti korake koje ćete poduzeti da zaštitite svoje osoblje i klijente od rizika koji ste procijenili da postoji.

Morate provesti posebnu procjenu rizika za zaposlene mlađe od 18 godina kako biste uzeli u obzir dodatne faktore kao što su njihova nezrelost i nedostatak iskustva.

Obuka osoblja

Morate osigurati zdravstvenu i sigurnosnu obuku za svoje osoblje. Zaposleni moraju imati obuku prije nego što budu izloženi bilo kakvom riziku i morate zabilježiti da se ona održala.

„Malo i često“ je dobro pravilo za kontinuirane treninge o zdravlju i sigurnosti. Time se osigurava da zdravlje i sigurnost budu na umu vaših zaposlenika. Razmislite o odvajanju 15 minuta na svakom sastanku osoblja kako biste obuhvatili određena pitanja.

Imenujte uposlenika zaduženog za prvu pomoć

Morat ćete imati najmanje jednu imenovanu osobu koja će biti zadužena za pružanje prve pomoći u vašem salonu ili brijačnici. Takođe se preporučuje da najmanje jedna osoba bude obučena za hitnu prvu pomoć na radu (HPPNR)

Dermatitis

Vaši zaposlenici mogu biti izloženi riziku od dermatitisa. Dermatitis je poremećaj kože koji uzrokuje crvenilo, svrbež i otekline. Također može uzrokovati ljuštenje, stvaranje mjehura.
Može ga uzrokovati:

 • Kontakt sa vodom ili deterdžentima koji iritiraju kožu.
 • Alergijski odgovor na hemikalije; ovo može potrajati neko vrijeme.

Da biste zaštitili od dermatitisa, vaše osoblje mora nositi jednokratne rukavice bez lateksa u prahu (nitril ili vinil) kad rade bilo šta što ih može izložiti riziku od dermatitisa.

Trebalo bi da tokom promijene klijenta da promijene i rukavice.

Ohrabrite svoje osoblje da redovno pregledavaju ruke radi otkrivanja znakova dermatitisa.

Problemi mišićno-koštanog sustava

Vaše osoblje može također imati naprezanje, uganuće i opću bol zbog izvođenja fizički ponavljajućih poslova koji uključuju mnogo stajanja i savijanja.

Rizik možete smanjiti pružanjem:

 • Stolice na točkićima.
 • Savjeti o najboljim položajima za rad.

Alergotest

Ako vaš klijent uopšte ima bilo kakvu reakciju, ne nastavljajte sa sesijom. Čuvajte povjerljive zapise alergotesta i rezultata alergija.

Vaše osoblje takođe treba biti testirano na alergije. Čuvajte povjerljive zapise o rezultatima i svim poduzetim radnjama.

Prilikom pohrane povjerljivih podataka o klijentu ili osoblju morat ćete se pridržavati GDPR-a, uključujući dobijanje pristanka klijenta za prikupljanje i čuvanje podataka u vezi sa zdravljem, kao što su obrasci za savjetovanje s klijentima.

Ne zaboravite: trajna boja kose, uključujući boju za obrve i trepavice, ne smije se primjenjivati na osobe mlađe od 16 godina ili ih koristiti bilo koji zaposleni mlađi od 16 godina. Ne smijete provoditi test upozorenja na alergiju ni na kome ispod 16 godina.

Hazardni proizvodi

Kao dio svoje procjene rizika obavezno vidjeti koje tačno tvari imate u frizerskom salonu ili u brijačnici i rizike povezane s njima. Osigurajte da vaše osoblje zna kako ih sigurno koristiti.

Opasne materije uvijek skladištite u originalnoj ambalaži, daleko od direktne sunčeve svjetlosti, a najbolje u zaključanom ormaru. Pobrinite se da znate koje tvari ne bi smjeli puštati niz lavabo.

Sigurnost vašeg salona / brijačnice na prvom mjestu

Kao vlasnik / frizerski salon, morat ćete osigurati da su vaši prostori sigurni za osoblje i klijente. To uključuje procjenu rizika. Na primjer:

 • Vaš salon / brijačnica mora biti adekvatno prozračena.
 • Uređaje za plin i električnu energiju treba redovno provjeravati.
 • Treba poduzeti mjere za izbjegavanje isklizvanja, i padova.
 • Čuvajte se legionele redovitim provjeravanjem vode. Potrebne su specijalističke provjere za spa operatore.
 • Provjerite da li imate detektore dima, aparate za gašenje požara, jasan plan evakuacije i redovne vježbe za slučaj požara.

Čeklista

 • Razumijevanje zakon o zdravlju i sigurnosti i kako se primjenjuje na vaš frizerski salon ili brijačnicu veoma je bitna stavka.
 • Izvršite procene rizika.
 • Stvorite zdravstvenu i sigurnosnu politiku.
 • Redovno trenirajte svoje osoblje i odredite uposlenika zaduženog za prvu pomoć.
 • Poduzmite korake za spriječavanje dermatitisa i mišićno-koštanih poremećaja među vašim osobljem.
 • Postavite sistem testiranja upozorenja na alergiju.
 • Neka oprema vašeg salona / brijačnice bude sigurna za osoblje i klijente.

U ovom članku smo se potrudili objasniti šta podrazumijeva zaštita na radu u frizerskim salonima, te kako i na koje načine zaštitite osoblje i klijente.

Ukoliko imate pitanje, ne ustručavajte se kontaktirati nas!

Veoma bitni članci koje također toplo preporučujemo da pročitate:

 1. Bitnost vatrogasnih aparata [VAŽNO]
 2. 5 najčešćih pitanja o mjestu postavljanja vatrogasnih aparata [DETALJNO]
 3. Da li se vatrogasni aparat može napuniti? 

Vaša Vatrozaštita doo Živinice

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci