Da li se vatrogasni aparat može napuniti?

Da lise vatrogasni aparat može napuniti?

Punjenje vatrogasnog aparata

Skloni smo mišljenju o vatrogasnim aparatima kao konstantama – oni su uvijek u blizini, spremni i čekaju da se upotrijebe ukoliko izbije požar. Ali istina je da vatrogasni aparati često nisu spremni za upotrebu jer nisu pravilno održavani.

Postoje mnogobrojne priče o ljudima koji su shvatili da je njihov vatrogasni aparat prazan kada su pokušali ugasiti požar koji je tek počeo da gori i da se širi – čak i ako nikada ranije nije bio upotrijebljen.

Svako, počevši od vlasnika kuća pa sve do vlasnika preduzeća, treba da shvati bitnost punjenja vatrogasnih aparata. Ovaj proces je izuzetno važan aspekt servisiranja i održavanja vatrogasnih aparata i ne bi se smio zanemariti. Jedan od najjednostavnijih načina da zaštitite svoj dom ili radno mjesto od požara početne faze jeste da budete sigurni da su aparati za gašenje požara ispravno napunjeni i održavani.

Kada i zašto se vatrogasni aparati pune?

Postoji nekoliko slučaja kada se vatrogasni aparat treba napuniti – jedan od njih je očigledan a ostali slučajevi su obično manje poznati:

  • Vatrogasni aparati se moraju napuniti odmah nakon upotrebe. Čak i ako niste u potpunosti ispraznili sadržaj vatrogasnog aparata on se i dalje mora napuniti. Ali servisirati kako biste bili sigurni da je Vaš aparat spreman za sljedeću upotrebu. Čak i minimalno pražnjenje vatrogasnog aparata može rezultirati u curenju punjenja. Ili eventualnog gubitka pritiska u aparatu koji je potreban kako bi sve normalno funkcionisalo.
  • Vatrogasni aparati se moraju periodično puniti čak i ako ih niste koristili. To potvrđuju standardi sigurnosti i same upute proizvođača. Tj. da se osigura redovno servisiranje, pregledanje i punjenje Vaših vatrogasnih aparata.
  • Sadržaj (punjenje) vatrogasnog aparata se mora redovno provjeravati. I blagovremeno puniti zbog oštećenja ili ostalih vanjskih uticaja koji mogu rezultirati u gubitku pritiska unutar aparata.

Kako provjeriti manometar na vatrogasnom aparatu?

Manometar Vam može reći da li je aparat izgubio pritisak. Također da li je napunjen preko dozvoljene granice ili je napunjen na optimalnom nivou.

To možete provjeriti tako što ćete posmatrati iglu na manometru. Ako je unutar zelene zone onda je optimalno podešen i spreman za upotrebu.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci