Rad na visokim temperaturama – Kako izbjeći toplotni stres

Rad na visokim temperaturama

Rad na otvorenom, na ekstremnim temperaturama može uticati na vaše zdravlje. Ovdje ćemo naučiti kako da se zaštitimo kada radimo na visokim temperaturama.

toplotni stres

Toplotni stres ima raspon bolesti od toplotnog udara, što je najozbiljnije stanje što se tiče toplotnih bolesti, do toplotnog osipa, čest, ali bolan osip na koji je potrebna posebna njega.

Mnoštvo faktora može doprinijeti povećanom riziku od toplotnog stresa, poput visoke temperature i vlage, izlaganja suncu, malo povjetarca, niske tolerancije na vruće uvjete na radnom mjestu, malo unosa tekućine, teškog fizičkog rada ili vodootporne ili glomazne radne odjeće.

Postoje brojni načini kako da se zaštitimo od toplotnog stresa i oni mogu biti podijeljeni na preventivne mjere, zaštitne mjere i na odgovarajuću nošnju (odjeću).

Preventivne mjere

Sastavni dio spriječavanja toplotnog stresa sastoji se u sljedećem: voda, odmor, hladovina. Ova tri ključna elementa pomažu u borbi protiv toplotnog stresa. Na primjer, stavljanje vode na raspolaganje i poticanje pravilne hidratacije, smanjuje rizik od niskog unosa tekućine. Radnici, koji su izloženi visokim temperaturama trebaju piti jedan litar vode na sahat, otprilike jednu šolju svakih 15 minuta.

ilustracija - radnik pije vodu zbog toplote

Važno je napomenuti da se odmor pojavljuje u različitim oblicima, pa je važno odrediti kako će pauze za odmor izgledati. Da li će to biti odmor od direktne sunčeve svjetlosti ili čak odmor od izravnog izvora toplote. To bi radnicima dalo vremena da smanje tjelesnu temperaturu i da smanje rizik od toplotnog udara.

Zaštitne mjere

Pored preventivnih mjera, poslodavci bi trebali imati druge resurse koji mogu pomoći u zaštiti zaposlenih koji rade na visokim temperaturama.

Stvaranje radnog mjesta koje na svojstven način štiti radnike, smanjuje rizik od toplotnog stresa. Stvaranje hladovine, postavljanje lahko dostupnih i dobro opremljenih prostora za odmor u blizini radnog mjesta, zatim zakazivanje radnog vremena kada se vrućina smanji, su nekoliko načina za stvaranje sigurnog radnog okruženja. U zatvorenom radnom okruženju, gdje je regulacija uslova povećana. Korištenjem elemenata kao što su klimatizacija, pojačana ventilacija, izolacija za toplotne površine mogu pomoći u smanjenju visokih temperatura i ograničenom kretanju zraka.

Nadgledanje zaposlenika je nešto što poslodavci i zaposlenici mogu i trebaju činiti. Radnici na radnom mjestu bi trebali ne samo nadgledati znakove toplotnog stresa, več bi trebalo nadzirati i one oko sebe. Nadgledanje pomaže u ranom otkrivanju toplotnog stresa, što je ključno za poduzimanje odgovarajućih i pravovremenih mjera.

Odgovarajuća nošnja

Da bismo donijeli ispravnu odluku o odjeći, važno je razumjeti osnove odabira odjeće. Mnogo puta, udobnost pogrešno dolazi do izražajnijeg mjerila, kao prikladna odjeća. Udobnost se razlikuje od osobe do osobe što ga čini lošim mjerilom za ocjenu prikladnosti odjeće. Iako je udobnost odjeće važan element koji treba uzeti u obzir – budući da radnici moraju biti u mogućnosti nesmetano obavljati svoj posao –  to ne bi trebao biti jedini odlučujući faktor.

Svijetle boje, lagana, prozračna odjeća je najprikladnija za one koji rade na visokim temperaturama. Pamuk može biti dobar izbor zbog njegovih karakteristika, međutim popularne su i tkanine s tehnologijom uklanjanja znoja. Izbor boja se često zanemaruje, ali uveliko doprinosi prikladnosti odjeće. Tamne boje privlače i zadržavaju toplotu, što može povećati tjelesnu temperaturu, pa tako odjeća svijetlih boja predstavlja bolji izbor. Treba izbjegavati odjeću izrađenu od sintetičih tkanina.

Toplotni stres je velika briga i za poslodavce i za zapolenike, te je potrebna velika pažnja kako bi se pružila moguća zaštita.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci