Zašto vam je potrebno ispitivanje električnih instalacija?

ispitivanje-elektricnih-instalacija-zasto-vam-je-potrebno

U ovom članku ćemo govoriti o tome zašto vam je potrebno ispitivanje električnih instalacija. U prethodnom članku smo pojasnili koji su to najčešći uzroci požara na električnim instalacijama i kako ih spriječiti, a sada je na redu da vam objasnimo zašto je redovna kontrola i ispitivanje veoma bitno.

Šta je električni pregled i ispitivanje?

Prije nego što uđete previše u to zašto vam je potrebno električno testiranje, važno je započeti s razumijevanjem onoga što stoji iza usluge. Glavna svrha električnog pregleda je osigurati da električne instalacije vaše imovine funkcionišu punim kapacitetom, što znači da instalacije i uređaji mogu nastaviti raditi bez problema.

Više je nego vjerovatno da ste čitali priče u novinama o razaranju uzrokovanom električnim požarima; jednostavan električni pregled mogao bi spasiti živote. Sprovode se kako u poslovnim tako iu stambenim objektima, električne inspekcije ostaju imperativ u komercijalnim okruženjima. Ako bi došlo do bilo kakvih električnih kvarova koji bi uzrokovali ozljede člana osoblja ili posjetitelja, došlo bi do ozbiljnog problema, a vlasnik preduzeća će biti odgovoran. Redovne inspekcije, zajedno sa PAT testiranjem, samo su neki od zahtjeva navedenih u Pravilniku o električnoj energiji na radu iz 1989. Ovo se također odnosi na stanodavce i njihove stanare. Dužnost stanodavca je da se pobrine da rezerviše svoj posjed za redovne električne preglede, testiranje, servisiranje bojlera i još mnogo toga kako bi osigurao sigurnost onih koji žive u kući.

ispitivanje električnih instalacija

Prednosti električnog pregleda i testiranja

Budući da dugi niz godina pružamo električne inspekcije u našem regionu, radili smo sa stotinama klijenata koji znaju da su električni pregledi ključni za sigurnost, ali su manje svjesni niza drugih prednosti. Imajući to na umu, detaljno ćemo proći kroz sljedeće prednosti:

  • Čuvajte svoju imovinu i one unutra
  • Ostanite u skladu s električnim standardima
  • Izbjegnite oštećenje nezamjenjivih predmeta
  • Niže premije osiguranja
  • Uštediti novac

Čuvajte svoju imovinu i one unutra

Naravno, svi žele da se osjećaju sigurno u svom domu, a tome može uvelike doprinijeti i bezbrižnost da električna oprema nema opasnosti. Ako vam je električna energija neispravna, ne samo da to može uzrokovati probleme s električnim ožičenjem u vašem domu, već može uzrokovati i kvar na vašim uređajima – tako nastaju električni požari. Kako bi vi i vaša porodica bili sigurni u svojoj imovini i smanjili rizike od električnih požara, neophodno je izvršiti električna ispitivanja i inspekcije. Najčešći znakovi upozorenja neispravne kućne elektrike su sljedeći:

  • Zujanje – Bilo šta, od labavih utičnica do pohabanih žica, može uzrokovati da elektrika ispušta zujanje, što je ključni znak da trebate kontaktirati električara. Struja bi uvijek trebala teći nesmetano i tiho, tako da ako primijetite bilo kakve promjene, vrijeme je za akciju.
  • Električni udari – Ovo ukazuje da postoji problem ili s uređajem koji uključujete ili sa utičnicom. Da biste provjerili koji od njih je neispravan, pokušajte staviti nešto drugačije u utičnicu. Ako i dalje osjećate šok, onda je to utičnica, a ako ne, uređaj.
  • Zapaljen miris – Jedan od početnih znakova električnog požara je miris sličan zapaljenoj plastici, što znači da je to uvijek problem na koji se treba obratiti što je prije moguće.
  • Treperenje ili zatamnjenje svjetala – Problemi s pouzdanošću svjetala mogu biti uzrokovani neispravnim ožičenjem na preopterećenom kolu. Međutim, ako svjetlo treperi ili slabi u samo jednoj prostoriji, vjerovatno je to samo svjetlo.
  • Pohabano, oštećeno ili izloženo ožičenje – S godinama, poklopci ožičenja mogu početi propadati što znači da nije neuobičajeno da doživite habanje. Međutim, kada žice postanu izložene, ključno je riješiti problem jer postaje opasnost od požara i udara.
ispitivanje električnih instalacija

Ukoliko trebate tehnički pregled električnih instalacija možete nas kontaktirati putem KONTAKT FORME.

Saznajte više o našim uslugama tehničkih pregleda i ispitivanja OVDJE.

Uštedite novac

Neispravna elektrika može biti jedini problem visokih računa za struju. Ako vam je struja oštećena ili neispravna, to znači da vaš kabl ne radi punim kapacitetom. To prisiljava električne utičnice da rade više kako bi osigurale adekvatnu količinu električne energije potrebnu za napajanje vaših uređaja. Ako ne uočite probleme s izvorima električne energije, može doći do velikog šoka kada se vaši računi šalju poštom ili e-poštom.

Pored toga što će računi vrtoglavo rasti, neispravno ožičenje također može uzrokovati kvar vašeg uređaja, što znači da ćete biti primorani da mijenjate osnovne električne uređaje redovnije nego što biste trebali. Ono što bi vam trebalo trajati godinama bez problema, može vam trajati samo nekoliko mjeseci samo do neispravnog izvora električne energije.

Zakažite ispitivanje električnih instalacija već danas! KONTAKT

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci