Najčešći uzroci požara na električnim instalacijama i kako ih spriječiti

pozari-na-elektricnim-instalacijama-kako-ih-sprijeciti

Procjenjuje se da požari električne energije u kući uzrokuju oko 51.000 požara svake godine, gotovo 500 smrtnih slučajeva, više od 1.400 ozlijeđenih i 1,3 milijarde dolara materijalne štete.

Važno je biti svjestan opasnosti i potencijalnih uzroka električnih požara kako biste naučili kako ih izbjeći. U ovom blogu ćemo govoriti o tome koji su to najčešći uzroci požara na električnim instalacijama i kako ih spriječiti.

Uobičajene električne utičnice

Većina električnih požara uzrokovana je neispravnim električnim utičnicama (utičnicama) ili istrošenim utičnicama koje nisu pravilno uzemljene. Kako utičnice i prekidači postaju stariji, ožičenje iza njih se također troši, a žice se nanižu oko toga koje olabave prekovremeno i potencijalno mogu puknuti i uzrokovati požar.

Istrošeni uređaji su krivci za mnoge električne požare jer troše mnogo energije, a uređaji sa izlizanim i oštećenim kablovima predstavljaju dodatni rizik od zapaljenja požara.

Zastarjele ili dotrajale električne instalacije

Zastarjele električne instalacije često uzrokuju električne požare. Ako je dom stariji od 20 godina, možda neće imati kapacitet ožičenja da podnese povećanu količinu električnih uređaja u današnjem prosječnom domu, kao što su kompjuteri, televizori sa širokim ekranom, video plejeri, mikrovalne pećnice i klima-uređaji.

Zastarjelo kućno ožičenje ne može podnijeti povećano opterećenje. Starije žice imaju tendenciju da se brzo zagriju i zapale.

Ponekad je teško reći imate li stare i nesigurne žice jer se električarski radovi uglavnom kriju iza zidova vašeg doma. Imajte na umu, međutim, da problemi sa ožičenjem predstavljaju veliku opasnost od požara. Obratite pažnju na ove znakove skrivenih električnih problema:

 • Često preopterećeni prekidač
 • Treperenje svjetla ili povremeni nestanci struje
 • Uređaji ili električni uređaji koji su pretjerano topli
 • Udarci ili varnice iz uređaja ili utičnica
 • Neobjašnjivi mirisi paljevine

Ako vidite istrošene električne kablove, električar ih mora odmah zamijeniti. Ovi otvoreni kablovi koji se protežu duž vašeg poda ili u zidovima mogu biti nevjerovatno opasni ako ispljunu iskru.

​Preopterećenja kablova i električnih kola

Neograničena upotreba produžnih kablova predstavlja veliku opasnost od požara. Kada su TV, kućni bioskop, kompjuter i drugi uređaji svi priključeni na jedan produžni kabl, to stvara preveliko opterećenje na jednoj utičnici koja možda nije dizajnirana da izdrži to opterećenje.

To znači da je strujni krug preopterećen i da je vaš dom u ozbiljnom riziku od električnog požara.

uticaj-lošeg-ožičenja-istrošenog_ožičenja

Zato je važno da se svjesno trudite da nikada ne preopterećujete svoje utičnice. Ako nemate dovoljno utičnica da zadovoljite svoje potrebe, zaštitite svoj dom i svoju porodicu tako što ćete pozvati električara od povjerenja da instalira dodatne utičnice.

Savijeni ili razbijeni kablovi proizvode više topline, što na kraju otapa izolaciju iznutra prema van.

Stari aparati

Stari uređaji koji imaju pohabane kablove ili labave ili neispravne žice mogu se zapaliti. Štoviše, zbog visoke zapaljivosti stare izolacije koja se koristi u ovim uređajima, jednostavna električna popravka za rješavanje ovih problema možda neće biti dovoljna. Najbolje je kupiti ažurirane uređaje kako biste osigurali svoju sigurnost.

Posjedovanje starijih uređaja rizikuje mogućnost da možda neće biti u skladu sa standardima kada je u pitanju upotreba snage, kvaliteta materijala i sigurnosni propisi. Šporeti, tosteri, frižideri, sve stvari koje možete pronaći u vašoj kuhinji su u opasnosti od potencijalnog pokretanja električnih požara. Još jedan problem sa uređajima i njihovom korelacijom sa vatrom, dešava se kada je više uređaja priključeno na produžne kablove ili utičnice koji nemaju kapacitet da izdrže veliku količinu energije koja je potrebna uređajima.

Pozovite električara da ugradi utičnice za uređaj koji su dizajnirani za vrstu uređaja i doma koji imate. Električari također mogu instalirati prekidače uzemljenja koji djeluju kao štitnici od prenapona kako bi vaša kuća bila sigurna.

Rasvjetna tijela

Rasvjetna tijela, lampe i sijalice su još jedan čest razlog za električne požare. Ugradnja sijalice previsoke snage za lampe i rasvjetna tijela vodeći je uzrok električnih požara. Uvijek provjerite maksimalnu preporučenu snagu sijalice na bilo kojoj rasvjeti ili lampi i nikada ne prelazite preporučenu količinu.

Drugi uzrok požara je postavljanje materijala poput tkanine ili papira preko abažura. Materijal se zagrijava i zapali, uzrokujući požar. Neispravne lampe i rasvjetna tijela također često dovode do požara.

Sijalice nisu jedinstvene za sve, stoga se pridržavajte smjernica za snagu svih rasvjetnih tijela u vašem domu. Sijalica od 100 W u rasvjetnom tijelu za koje je potrebna sijalica od 60 W može uzrokovati da se cijela stvar zapali. Zato je važno da nikada ne prelazite maksimalnu snagu koja je navedena na vašim rasvjetnim tijelima.

Prijenosni grijači

Vodite računa o tome gdje postavljate svoje grijalice zimi i nikada ih ne ostavljajte uključenim na duži vremenski period, posebno kada spavate ili ste izašli iz kuće. Postavljanje vaše prijenosne grijalice uz zavjese, prostirke, krevete, kauče i slično jedan je od najčešćih uzroka požara.

Ako koristite grijače prostora, koristite radijatorski tip koji raspršuje toplinu preko cijele površine uređaja. Manje je vjerovatno da će zapaliti zapaljive predmete, ali ih ipak treba držati dalje od njih.

Savjeti za sigurnost od požara

 • Popravite ili zamijenite labave utičnice čim ih primijetite. Možda ćete moći zategnuti matice žice da poboljšate vezu ili ćete možda morati zamijeniti utičnicu.
 • Nađite stručnjaka da izvrši detaljnu reviziju električne sigurnosti vaših ožičenja, vanjskih panela za napajanje i električnih zidnih utičnica.
 • Instalirajte kvalitetne alarme za detektor dima i aparate za gašenje požara kako biste povećali svoje šanse da preživite svaki električni požar, spasite živote i smanjite štetu.
 • Odaberite produžne kablove za teške uslove za svaku primjenu. Položite gajtan tako da ga niko neće zgaziti. Ne provlačite kablove ispod podne prostirke, jer mogu izazvati prekomernu toplotu. Nikada se nemojte stalno oslanjati na produžne kablove. Ako nemate dovoljno utičnica, neka električar ugradi više utičnica.
 • Obratite pažnju na svoje uređaje. Proverite da li kablovi imaju prekomernu toplotu ili izložene žice. Ako uređaj proizvodi čudne zvukove ili radi nepravilno, nemojte čekati da se kabel zapali – odmah ga popravite ili zamijenite!
 • Kupujte uređaje koji koriste kvalitetne materijale i poštuju odobrene sigurnosne standarde.
 • Osigurajte da su sve sijalice i rasvjetni uređaji uključeni u električne utičnice koje odgovaraju propisanoj snazi. Pazite da ne preopterećujete rasvjetna tijela i zamijenite one za koje se čini da se pretjerano zagrijavaju kada su upaljene.
 • Izbjegavajte korištenje produžnih kablova za potrebe osvjetljenja. Zamijenite kablove koji su izlizani ili oštećeni.
 • Ako vam svjetla trepere ili neće ostati upaljena, a isključili ste probleme s prekidačem svjetla, zamijenite ove svjetiljke što je prije moguće.
 • Nikada ne ukrašavajte lampu papirom ili tkaninom koja bi se mogla zapaliti i držite uređaje podalje od tekstila, poput posteljine ili zavjesa.
 • Pobrinite se da zapaljivi materijali budu dobro postavljeni od prijenosnih grijača prostora. Još bolje, koristite radijacijske grijače koji se ne zapale pri direktnom kontaktu.
 • Kako biste smanjili rizik od izbijanja požara kada koristite prijenosni grijač, koristite samo moderni model koji uključuje sve moderne sigurnosne značajke. Pobrinite se da imate jedinicu odgovarajuće veličine za prostoriju koju želite grijati. Postavite grijač dalje od područja u kojima je promet pješaka, kao i od namještaja, zavjesa, posteljine i svega zapaljivog.
 • Kao i kod drugih uređaja, uključite ga direktno u zidnu utičnicu. Koristite grijač samo prema uputama i ne ostavljajte jedinicu da radi kada niste prisutni.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam treba savjet po pitanju zaštite od požara na električnim instalacijama, kontaktirajte nas!

Preporučujemo da pročitate naš članak: 3 stvari koje uzrokuju požar u kući, Pravilnik o sigurnosti pri radu sa električnom energijom,

Vatrozaštita vrši usluge obuke zaštite na radu i tehnička ispitivanja.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci