Koju opremu koriste vatrogasci?

koju opremu koriste vatrogasci

Ako saberemo sve naše članke za dosadašnje vrijeme, pričali smo o mnogo čemu. Neke od aktuelnih tema koje smo obrađivali su uglavnom vatrogasni aparat, hidranti i hidrantska oprema, požari, zaštita na radu i zaštita od požara i slične teme. Međutim došlo je vrijeme da pojasnimo neke stvari o jednim od najhrabrijih ljudi na svijetu, a to su vatrogasci.

U ovom konkretnom članku, dat ćemo odgovor na pitanje koje slabo poznajemo: Koju opremu koriste vatrogasci?
Ali, prije nego što počnemo, reći ćemo ponešto o vatrogascima generalno.

Gašenje požara je izuzetno opasno zanimanje. Pored gašenja stvarnih požara, vatrogasci se moraju boriti sa dimom, vodom, vrućim žarom, predmetima koji padaju i podovima koji se urušavaju. Svoje poslove obavljaju pod stresnim vremenskim ograničenjima, s obzirom na to da često imaju dragocjenih nekoliko minuta da bezbedno izvuku stanare iz zapaljenih objekata. Moderni vatrogasci nose čitav niz lične zaštitne opreme kako bi ih zaštitili tokom njihovog potencijalno opasnog rada.

vatrogasci gase požar

Oprema koju koriste vatrogasci

Vatrogasna kaciga

Vatrogasne kacige su izrađene od izdržljivih materijala otpornih na toplinu kako bi zaštitili vatrogasce od topline i padajućih predmeta. Većina vatrogasnih šlemova prikazuje identifikacioni štit vatrogasne jedinice na prednjoj strani i broj vatrogasne stanice sa strane. Žuti šljem obično nose obični vatrogasci; crvene ili narandžaste kacige obično nose kapetani; a bijele kacige obično nose zapovjednici vatrogasaca.

Vatrogasne pantalone i jakna

Vatrogasci nose pantalone i jakne napravljene od dvoslojne tkanine dizajnirane da odbijaju toplotu i odvode vlagu koja uđe unutra. Pantalone i jakne obično imaju jarko narandžaste, žute ili reflektirajuće srebrne pruge kako bi se vatrogasci lakše vidjeli kroz dim.

Samostalni aparat za disanje

Samostalni aparat za disanje je standardna zaštitna oprema za vatrogasce u većini vatrogasnih jedinica. Aparat za disanje uključuje masku sa crevom spojenom na rezervoar napunjen vazduhom za disanje. Nosi se na leđima vatrogasca kako bi se obezbijedio kiseonik najmanje 30 minuta. Aparat za disanje omogućava vatrogascu da bezbedno istražuje zadimljena područja u potrazi za nesvesnim žrtvama.

vatrogasci gase požar

Vatrogasne rukavice

Vatrogasci nose debele kožne rukavice kao osnovni dio svoje zaštitne opreme. Vatrogasne rukavice su jako izolovane i protežu se preko ručnog zgloba, tako da vatrogasci mogu bezbedno da rukuju vrućim predmetima dok se probijaju kroz zapaljenu strukturu.

Vatrogasne čizme

Vodootporne vatrogasne čizme su debele čizme od prirodne gume s gumenim đonom koje dobro funkcioniraju na mokrim površinama. Većina vatrogasnih čizama je ojačana čelikom ili nekom drugom čvrstom metalnom legurom u prstima i potplatima kako bi zaštitili vatrogasce od oštrih krhotina koje bi slučajno mogli udariti ili nagaziti.

vatrogasac

Sigurnosni sistem ličnog upozorenja

Mnoga vatrogasna odjeljenja uključuju sigurnosni sistem ličnog upozorenja ili PASS, kao standardnu ​​opremu za vatrogasce. Uređaj, koji nosi vatrogasac, prati njegovu poziciju putem globalnog sistema pozicioniranja, odnosno GPS-a. Vatrogasac može aktivirati mali odašiljač ako mu je potrebna pomoć ili ako bude zarobljen. Uređaj će raditi automatski ako se ne otkrije nikakav pokret u određenom vremenskom periodu. Signal koji emituje predajnik PASS omogućava spasiocima da odrede lokaciju vatrogasca, čak iu zapaljenoj zgradi.

Sada znate koju opremu koriste vatrogasci!

Vatrozaštita nudi veliki izbor vatrogasnih aparata, hidrantske i vatrogasne opreme. Kompletnu ponudu možete pogledati OVDJE.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci