Šta uraditi ukoliko dođe do požara u kući?

sta uraditi ukoliko dodje do pozara u kuci

Vatrozaštita je o raznim vrstama požara pisala mnoge članke. Međutim, osjećamo potrebu da odgovorimo na jedno veoma konkretno pitanje: Šta uraditi ukoliko dođe do požara u kući?

U nastavku ćemo se potruditi da vam objasnimo osnovne i najbitnije korake koje morate poduzeti ukoliko se nađete u ovoj situaciji. Pa da počnemo!

Prevencija je uvijek prvi korak u svim slučajevima. Kako biste spriječili da požar u kući izazove tešku štetu, zaista su vam potrebni savjeti i trikovi koji bi mogli dobro doći u vrijeme požara u kući. Požar je katastrofalan i morate biti oprezni jer za samo dvije minute požar u kući može prerasti u brzo kretanje i katastrofu opasnu po život.

šta uraditi ukoliko dođe do požara u kući

Požurite po vatrogasni aparat

Ako čujete zvuk požarnog alarma u svom domu, nemojte ga zanemariti, uzmite svoj aparat za gašenje požara kao preventivnu mjeru na jednom mjestu. Ovaj jedinstveni čin može pomoći u obuzdavanju požara trenutno, ali ako se vaš trud pokaže neuspjelim nakon upotrebe aparata za gašenje požara, odmah napustite mjesto događaja. Aparati za gašenje požara su veoma važni i treba ih postaviti u svaku kuću, bez obzira da li je privatna ili komercijalna.

Veoma je bitno da pogodite pravi momenat gašenja požara u početnoj fazi. Ključne minute pri gašenju požara su veoma bitne.

Znate li kako rukovati vatrogasnim aparatima? Ukoliko niste sigurni, savjetujemo da pročitate naš članak: Kako i kada koristiti vatrogasni aparat?

Brzo obavijestite sve ukućane da se dogodio požar u kući

Obavijestite druge u kući o situaciji s požarom vriskom naglas; nemojte se oslanjati na detektore dima i alarme da biste informirali druge, ponekad bi mogli pokvariti funkcionisanje zbog kvara baterije i drugih razloga.

Nazovite vatrogasnu službu

Uzmite telefon i pozovite vatrogasce nakon što napustite imanje, nemojte stati u kući tražeći svoj mobilni uređaj jer bi vas mogao zahvatiti plamen. Izjuri van i zamoli komšije ili prolaznika da ti pomognu da pozoveš vatrogasce.

šta uraditi ukoliko dođe do požara u kući

Ostavite vrijedne stvari iza sebe

Kada ste u požaru, nikada nemojte odlagati da pronađete najbolji mogući put za bijeg iz zapaljene kuće kako biste pronašli dragocjenosti. Uvijek možete obavijestiti službenike zaštite od požara kada stignu o takvim dragocjenostima s opisom njihove posljednje poznate lokacije.

Kako biste što više osigurali vašu kuću od požara, pročitajte naš članak: 3 stvari koje uzrokuju požar u kući

Zastanite, bacite se na pod i kotrljajte se

Ako vam se odjeća zapali, nemojte bježati, jednostavno se spustite na pod i prevrnite se preko leđa kako biste ugasili vatru. Uvijek puzite i ostanite blizu tla kako biste bili podalje od visoke temperature i gustog dima od vatre. Ostani nisko, dok ne pobjegneš iz zapaljene kuće.

Pokrijte i zaštitite nos

Pokrijte nozdrvu košuljom ili vlažnim peškirom tokom vatre u kući; ovo će spriječiti ulazak dima u vaša pluća. Također pokrijte lica djece što je više moguće, posebno kada im pomažete da ih odvedete na sigurno.

Na kraju, nemojte trčati u prostoriju punu dima ili plamena, jer to znači naići na ogromnu opasnost.

Zatvorite vrata

Kada izađete iz sobe, zatvorite vrata za sobom. Istraživanja su dokazala da zatvaranje vrata sprečava širenje vatre, što jednostavno znači da će vatra biti povučena na neko vrijeme.

Zadržite se napolju

Kada izađete iz kuće, ostanite vani. Čak i ako ste ostavili svoje životinje ili imovinu, nemojte ulaziti u zapaljenu kuću. Odmah obavijestite vatrogasne službenike ako vjerujete da su ljudi ili kućni ljubimci još uvijek u kući i uputite ih tamo gdje bi mogli biti.

požar u kući

Sigurnosno evakuacijsko mjesto

Nakon evakuacije, upoznajte ostale članove porodice na unaprijed određenoj lokaciji i ostanite tamo dok svi u domaćinstvu ne budu spašeni. Ovo je učinjeno kako bi se spriječilo vatrogasne službe da traže osobe koje su već izašle iz vatre.

Požari su veoma zastrašujući i uzrokuju veliku štetu i razaranja, kao i povrede i smrt. Uvijek zapamtite da ostanete mirni i pozovite pomoć. Znajte kako da ostanete sigurni ako se požar ikada dogodi u vašem domu.

Nadamo se da sada znate šta uraditi ukoliko dođe do požara u kući.

Ukoliko trebate savjet ili informaciju više, možete nas kontaktirati putem KONTAKT FORME na našoj stranici.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci