Kako pravilno skladištiti vatrogasni aparat?

kako pravilno skladistiti vatrogasni aparat

Aparati za gašenje požara su napravljeni da pomognu u gašenju požara i zaštite bilo koga u blizini od bilo kakve štete. Međutim, također mogu uzrokovati ozljede ili fizičku štetu pod određenim okolnostima. Jedan je kada vatrogasni aparat eksplodira uslijed nepravilnog skladištenja. Ali kako se to događa? U ovom članku ćemo odgovoriti na pitanje: Kako pravilno skladištiti vatrogasni aparat?

Neispravni aparati za gašenje požara

Neispravni, rijetko pregledani i nenapunjeni vatrogasni aparati mogu ih učiniti beskorisnima u hitnim slučajevima. Pravilna inspekcija vaših aparata je veoma važna da bi ostali efikasni. Neispravni protupožarni aparati predstavljaju poseban problem kada se pojave. To znači da se ne aktiviraju kada su vam potrebne u hitnim slučajevima. Neispravni aparati za gašenje požara koji stižu od proizvođača su rijetki, ali se mogu dogoditi. Dakle, za najbolju zaštitu od požara, imajte više od jednog aparata za gašenje dostupnih u lokalnom području u slučaju da jedan pokvari.

Da biste provjerili jesu li vaši aparati za gašenje požara usklađeni i rade li najbolje što mogu, odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Jeste li upoznati sa svim lokacijama vaših aparata za gašenje požara?
  • Jeste li jednom mjesečno provjeravali manometar?
  • Postoje li neki stari aparati za gašenje požara koje bi možda trebalo zamijeniti?
  • Postoje li istrošeni aparati za gašenje požara koje je potrebno napuniti?

Uvjerite se da su vaši aparati za gašenje požara funkcionalni da biste bili spremni za hitne slučajeve. Posljednja stvar koju želite da se dogodi je da pokušate upotrijebiti aparat za gašenje požara samo da biste otkrili da ne može ispravno funkcionirati u trenutku potrebe.

Vatrozaštita vrši servisiranje vatrogasnih aparata. Uslugu možete pogledati OVDJE.

Oštećeni aparati za gašenje požara

Aparati za gašenje požara mogu se oštetiti na nekoliko načina. To može uticati na njihov učinak kada se koriste za gašenje požara. To ih također može učiniti beskorisnim ili čak u opasnosti od eksplozije.

Evo načina na koje se aparat za gašenje požara može oštetiti:

  • Odbaciti ih (najveći faktor rizika)
  • Prevozeći ih autom
  • Padanje sa vozila
  • Pada sa zidnog nosača
  • Oštećenja prilikom isporuke od proizvođača
  • Udarajte krhotinama ili opremom dok se krećete oko njih (metalni stupovi, drvene ploče, namještaj, kutije, uređaji, itd.)

Ako aparat za gašenje požara ispadne ili se sruši sa zidnog nosača, obavezno ga pregledajte i zamijenite ako je moguće.

Postoje i drugi načini da se aparat za gašenje požara učini manje sposobnim. Na primjer, blokada od strane sredstva za gašenje unutar crijeva, opruga, zaptivki i O-prstenova nakon djelomične upotrebe može ga učiniti manje efikasnim.

Aparati za gašenje požara takođe mogu jednostavno izgubiti pritisak tokom vremena kako stare. Čak i manometar koji pokazuje da aparat za gašenje ima dovoljan pritisak možda će i dalje trebati održavanje.

Nepravilno uskladišteni aparati za gašenje požara

Ako ne skladištite svoj aparat za gašenje kako treba, može se na neki način oštetiti.

Nikada ne skladištite aparate za gašenje u blizini izvora toplote

Skladištenje aparata za gašenje požara preblizu peći, kamina ili generatora može ih izložiti prevelikoj toplini. Preporučeni temperaturni rasponi za skladištenje aparata za gašenje požara su između 40 i 120 stepeni Farenhajta. Ako se ostavi izložen visokim temperaturama, ventil, rezervoar ili crijevo mogu se oštetiti.

Požari u kuhinji su najčešći tip požara u kući, pa se preporučuje da aparat za gašenje požara držite u blizini iza vrata. Ali pazite da ga ne postavljate preblizu štednjaku ili pećnici.

Držati aparat za gašenje požara montiran ili sjediti blizu vrata u garaži je također dobro mjesto. Spavaće sobe su također odlične lokacije jer se požari mogu neočekivano dogoditi noću. Pazite da aparat za gašenje ne postavite preblizu bojleru koji ima plamen na plin.

Šta uzrokuje eksploziju aparata za gašenje požara?

Svaki zatvoreni kontejner pod dovoljno visokim pritiskom i izložen intenzivnoj toploti može eksplodirati. Što je kontejner čvršći, veće su šanse da će puknuti. Aparati za gašenje požara su dizajnirani da podnose toplinu, tako da najvjerovatnije neće eksplodirati u normalnim uvjetima požara. Takođe su napravljeni sa uključenim sigurnosnim uređajima.

Boca i ventil

Ventil za gašenje ima disk za pucanje u blizini crvenog plastičnog priveza na poleđini.

Ovaj disk je dizajniran da pokvari pri nižem pritisku od cilindra. Male rupe izbušene sa strane šesterokutnog dijela čepova omogućavaju ispuštanje tlaka plina u slučaju kvara. Aparat za gašenje će na kraju ostati bez pritiska, sprečavajući eksploziju.

Sigurnosni ventili ili puknuti diskovi su uključeni u gotovo sve rezervoare koji drže pritisak. Ako se aparat za gašenje požara podvrgne ekstremnoj vrućini, on može samo otopiti plastične ventile, omogućavajući plinu da pobjegne, a ne da eksplodira.

“Starinski” aparati za gašenje požara mogu imati zarđale ili napukle komponente koje bi mogle pokvariti ili eksplodirati, pa bi možda bilo najbolje da ih zamijenite novim.

Može li aparat za gašenje požara eksplodirati od vrućine?

Toplina najvjerovatnije neće uzrokovati eksploziju aparata za gašenje požara, ali ga može oštetiti i uzrokovati kvar. Sigurnosni otpuštajući ventil omogućit će im da se isprazne bez eksplozije ako se unutrašnji PSI previše poveća. Čuvanje aparata za gašenje požara u vrućem automobilu (120 stepeni i više) neće uzrokovati otpuštanje sigurnosnog ventila.

Može li aparat za gašenje požara eksplodirati od smrzavanja?

Smrzavanje ne uzrokuje eksploziju aparata za gašenje požara, ali može uzrokovati pucanje kanistera ili ga jednostavno učiniti beskorisnim zbog smrznutog sadržaja.

Ne garantuje se da će hemijski aparati za gašenje požara otporni na smrzavanje jer mogu sadržavati vodene otopine koje se ne mogu poboljšati sastojcima protiv smrzavanja. To znači da ne smijete dozvoliti da aparat za gašenje stoji na niskim temperaturama nekoliko sati ili dana. Voda unutar posude će se proširiti i podvrgnuti je naprezanju. Šav kontejnera bi mogao oslabiti i puknuti ako se zamrzavanje nastavi predugo. Zbog toga aparati za gašenje požara dolaze sa upozorenjem „zaštitite od smrzavanja“.

Ako živite u hladnoj klimi, nemojte čuvati svoje aparate za gašenje požara u neizolovanim prostorima, kao što su podrumi, šupe ili garaže.

Sastojci protiv smrzavanja u aparatima za gašenje požara mogu se pokvariti

Sastojci protiv smrzavanja zapravo mogu uzrokovati kvar aparata za gašenje požara jer može izgristi školjku i uzrokovati curenje s vremenom. Ako se aparat za gašenje požara prevrne u bilo kojoj tački, mogao bi eksplodirati zbog dodatnog pritiska na oslabljenu tačku. Ovim se ponovo potvrđuje činjenica da se aparati za gašenje požara ne smiju koristiti ako im je vijek trajanja preko 8-12 godina.

Prepunjeni aparati za gašenje požara

Ponovno punjenje aparata za gašenje požara može dovesti do prekomjernog punjenja. To bi ga moglo učiniti podložnijim pucanju ili kvaru kada se ispusti. Ekstremni događaji mogu stvoriti nenormalan pritisak na aparat za gašenje izvan fabričkih granica. Uvijek slijedite upute na aparatu za gašenje o tome koja je količina dopunjavanja neophodna. Ako ne znate koliko, obratite se vatrogasnom stručnjaku ili web stranici proizvođača.

Aparati za gašenje požara svih veličina mogu eksplodirati

Aparati za gašenje požara svih veličina dijele zajedničku osobinu, da su pod velikim pohranjenim pritiskom. Oštećeni aparati za gašenje požara mogu u svakom trenutku postati opasnost od eksplozije. Proizvođači postavljaju maksimalna ograničenja s kojim aparati za gašenje požara mogu podnijeti, a koja premašuju ono što donosi normalna upotreba. Međutim, ovo se ne odnosi nužno na aparate za gašenje koji su zloupotrebljeni ili oštećeni na ekstreman način.

Na primjer, aparat za gašenje požara ispušten ili bačen iz vozila može udariti o tlo i eksplodirati jer su aparati za gašenje požara pod pritiskom. Lako je to zaboraviti kada se njima normalno rukuje.

Veći aparati za gašenje požara će proizvesti veću eksploziju ako se to dogodi. Jednostavno postoji više praha, hemikalija ili tečnosti koji se pohranjuju pod pritiskom koji mogu eksplodirati prema van i proizvesti kolateralnu štetu. Naročito aparati za gašenje požara pod većim PSI pritiskom unutar rezervoara.

Efekti eksplozije aparata za gašenje požara

Ako aparat za gašenje požara eksplodira, to će najvjerovatnije biti veliki i glasan rafal. Dijelovi aparata za gašenje mogu odletjeti i pogoditi bilo koga u blizini. Uglavnom, aparati za gašenje požara ne eksplodiraju, već cure hemikalije koje mogu biti štetne za svakoga u kući.

Upamtite da ne biste trebali samo kupiti najjeftiniji aparat za gašenje požara koji možete pronaći jer on možda nije najkvalitetniji niti pravi za posao. Uzmite si vremena i pretražite internet prije kupovine kako biste mogli pronaći najbolju ponudu za aparat za gašenje dobrog kvaliteta. Dugoročno gledano, ovo će biti nešto što vrijedi imati i učinit će vaš dom sigurnijim i manje vjerovatno da će doći do eksplozije aparata za gašenje požara.

Pogledajte našu ponudu vatrogasnih aparata OVDJE.

Može li aparat za gašenje požara eksplodirati ako ga ispusti?

Da, ako se ispusti predaleko, aparat za gašenje požara može eksplodirati i potencijalno oštetiti bilo koga u blizini. Nemojte nikome bacati ili bacati aparat za gašenje požara jer ga može ispustiti ili promašiti. Ako je aparat za gašenje požara ispao, to bi ga kasnije moglo oslabiti do tačke pucanja.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci