4 Kategorije požara

4 kategorije pozara

Kad se suočite s vatrom, dobro vam može znati kako gasiti. Imajući to u vidu, uvijek najbolje prosuđujte i budite oprezni, posebno jer kada je riječ o gašenju požara, prepoznavanje vrste požara može biti nevjerovatno važno.Evo kako ugasiti najčešće tipove požara i koje aparate za gašenje požara koristiti za svaki.

Većina nas vjerojatno ne razmišlja puno o razlici između različitih vrsta požara, ali znanje o razlici može spasiti život. Požari se mogu klasificirati na pet različitih načina, ovisno o sredstvu koje ih pokreće: klasa A, klasa B, klasa C, klasa D i klasa K. Svaka vrsta požara uključuje različite zapaljive materijale i zahtijeva poseban pristup. U stvari, pokušaj borbe protiv požara pogrešnom metodom mogao bi pogoršati situaciju.

U većini slučajeva presudno je znati koji tip aparata za gašenje požara treba koristiti. Srećom, korištenje jednog može biti prilično jednostavno – Udruženje proizvođača vatrogasne opreme predlaže pamćenje kratice “PASS”: Povucite iglu, usmjerite mlaznicu sa sigurne razlike, polako stisnite ručicu i pomerajte mlaznicu s jedne na drugu stranu dok vatra je ugašena. Kada koristite aparat za požare, htjet ćete ciljati nisko u podnožje vatre.

Kategorije požara

Požar klase A najlakše je gasiti. Uključuju čvrste materijale poput drveta, papira, plastike ili odjeće

Požari klase A su najčešća vrsta požara i vrsta koju većina nas poznaje. Uključuju čvrste zapaljive materijale poput drveta, papira, tkanine, smeća ili plastike. Možete paliti požar klase A namjerno kada palite šibicu ili palite krijes. Nenamjerni požar klase A mogao bi nastati rušenjem svijeće, zalutalom iskrom iz kamina ili udarom groma u drvo. Srećom, požar klase A najlakše je ugasiti. Udruženje proizvođača vatrogasne opreme preporučilo je upotrebu vatrogasnog aparata vodom ili pjenom na požarima klase A. Također možete koristiti vodu za gašenje vatre, jer ona može ukloniti opskrbu vatrom.

Požari klase B uključuju zapaljive tečnosti poput ulja, alkohola ili benzina.

Požari klase B uključuju zapaljive tečnosti ili gasove poput naftne masti, alkohola, boje, propana ili benzina. Ali, ova klasifikacija obično ne uključuje požare koji uključuju ulja za jelo ili masnoće. Ove vrste požara mogu se dogoditi bilo gdje gdje se skladište ili koriste zapaljive tekućine ili plinovi. Veoma je važno da se aparat za vodu ne koristi na vatri klase B – mlaz vode može raširiti plameni materijal, a ne ugasiti ga. Prema udruženju proizvođača vatrogasne opreme požari klase B trebaju se gasiti pomoću aparata za gašenje pjenom, prahom ili ugljen-dioksidom. Ovakvi aparati za gašenje požara prekidaju dovod kisika u vatru.

Požari klase C uključuju izvor električne energije

Požari klase C, koji se u Australiji nazivaju klasa E, uključuju električnu opremu. Ova vrsta požara može se pokrenuti starim ožičenjima u zidovima, pohabanim električnim kabelima, istrošenim preklopnim kutijama ili neispravnim uređajima. Električni požari su vrlo česti i u kućama i u industrijskim okruženjima. Prva stvar koju biste trebali pokušati učiniti ako se dogodi električni požar je odspajanje uređaja ili predmeta iz izvora napajanja samo ako je to sigurno.

Ako je moguće, pokušajte ugasiti plamen upotrebom aparata za gašenje požara sa ugljen-dioksidom ili suvim prahom. Ako i kada je izvor napajanja odspojen, vatra može postati druga klasa požara, obično klasa A. Ne pokušavajte ugasiti električni požar uređajem za gašenje vodom ili pjenom, jer oba ova materijala mogu provoditi električnu energiju i potencijalno situaciju učiniti opasnijom.

Požari klase D su rijetki, ali mogu se dogoditi kada se metal zapali

Potrebni su visoki nivoi toplote da bi se zapalio većina metala, što čini požar klase D prilično rijetkim izvan laboratorija i industrijskih okruženja. Požari klase D često su uzrokovani alkalnim metalima poput kalijuma, magnezijuma, aluminijuma i natrija, jer se oni mogu zapaliti kada su izloženi zraku ili vodi.

Iako je malo vjerojatno da ćete se suočiti s požarom klase D u svom domu, Udruženje proizvođača vatrogasne opreme savjetovalo je gašenje ove vrste požara samo aparatom za suho prah.

Aparati za suhi prah rade na metalnim požarima odvajanjem goriva od kisika ili uklanjanjem toplotnog elementa plamena, ali aparati za gašenje pjenom ili vodom mogu potencijalno povećati jačinu plamena i izazvati opasne eksplozije.

Ovo su 4 kategorije požara.

Neki požari bi se mogli nazvati i K ili F ako uključuju ulja za kuhanje poput biljnog ulja ili životinjskih masti

Iako se ponekad nađu na požarima klase B, vatrogasna uprava smatra da su požari koji uključuju ulja za jelo u njihovoj kategoriji, koja se obično naziva klasa K ili klasa F.

Zbog visoke tačke paljenja ulja i masti, požari klase K često započnu kada se tava predugo ostavi bez nadzora na štednjaku. Ako je moguće, poželite isključiti grijanje uređaja za kuhanje i ukloniti vatru iz izvora topline što je prije moguće. Umjesto toga, trebali biste ugasiti požar klase K mokrim hemijskim aparatom. Oni su obvezni u mnogim komercijalnim kuhinjama i dobra su investicija ako bilo koju količinu kuhate kod kuće.

Posjetite našu web stranicu.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci