Održavanje panik rasvjete

Kako bi se osiguralo da sistem ostane u potpunosti operativan, potrebno je izvršiti osnovno servisiranje. To bi se obično izvodilo kao dio rutine ispitivanja, ali u slučaju potrošnih predmeta, kao što su zamjenske svjetiljke, rezervni dijelovi trebaju biti osigurani za neposrednu upotrebu.

Servisiranje i ispitivanje

Da bi se testirao sistem osvjetljenja u slučaju nužde, mora se simulirati prekid napajanja mrežom u normalnom krugu / krugovima osvjetljenja ili pojedinačnim svjetiljkama. To će prisiliti sistem nužnog osvjetljenja da radi putem napajanja iz baterije. Ovaj test se može provesti ručno ili automatski.

Ručno ispitivanje

Simulirani kvar na mreži može se postići pružanjem prekidača za izolaciju svih krugova osvjetljenja / pojedinačnih krugova / pojedinačnih svjetiljki. Ako se koristi ručno testiranje, treba uzeti u obzir sljedeće:

U sustavu s jednim prekidačem za cijelu zgradu ili veliki krug, nakon simulacije kvara na mreži, ispitivač mora prošetati cijelu zgradu ili krug, kako bi provjerio rade li sve svjetiljke u nuždi. Nakon obnavljanja mrežnog napajanja, cijelom zgradom ili strujnim krugom mora se ponovno proći kako bi se provjerilo pune li svjetla za nuždu.

Održavanje panik rasvjete

Ako se svjetiljke za nuždu pojedinačno prebace, bit će potrebna samo jedna šetnja oko zgrade. Međutim, probni prekidači mogu pokvariti dekor zgrade i moraju biti tipa koji štiti od neovlaštenih promjena. Nakon ispitivanja, preporučuje se da se performanse sistema evidentiraju u dnevniku zaštite od požara.

Automatsko ispitivanje

Ako su troškovi inženjerskog vremena i poremećaji uzrokovani ručnim ispitivanjem pretjerani, treba razmotriti samoispitivanje nužnog osvjetljenja. Dostupni su različiti formati koji odgovaraju određenim zahtjevima web mjesta. Međutim, rezultati mjesečnih i godišnjih testova i dalje moraju biti evidentirani.

Opće informacije o ispitivanju rasvjete u slučaju nužde

Sistemi osvetljenja za nuždu u slučaju nužde određuju minimalnu rezervu i ispitivanje osvetljenja za slučaj nužde u različitim prostorijama.

Testove ispuštanja treba provoditi van uobičajenog radnog vremena. U zgradama koje su stalno nastanjene, test bi trebao biti postupni tako da se ispituju samo zamjenske svjetiljke.

Redovno servisiranje je neophodno. Korisnik / vlasnik prostorija imenovat će kompetentnu osobu koja će nadgledati servisiranje sistema. Ovoj će se osobi dati dovoljna ovlaštenja da osigura obavljanje svih poslova potrebnih za održavanje sistema u ispravnom operativnom načinu.

Zbog mogućnosti kvara normalnog napajanja rasvjetom koji se dogodi ubrzo nakon perioda ispitivanja sistema za rasvjetu u slučaju nužde ili tokom narednog perioda dopunjavanja, sva ispitivanja u cjelini, kad god je to moguće, moraju se poduzeti neposredno prije vremena sa malim rizikom omogućiti punjenje baterije. Alternativno, odgovarajuće privremene mjere moraju se praviti dok se baterije ne napune.

Sljedeći minimalni pregledi i ispitivanja provodit će se u dolje navedenim intervalima. Regulatorno tijelo može zahtijevati posebna ispitivanja. Svakodnevni pregled rasvjete u slučaju nužde (samo za centralne rezervne sisteme)

Održavanje panik rasvjete

Ova se provjera odnosi samo na sisteme rasvjete u slučaju nužde s centralnim rezervnim sistemom baterija. U ovom slučaju svakodnevno se vrši vizuelni pregled indikatora na centralnom napajanju kako bi se utvrdilo da li sistem radi. Nije potrebno ispitivanje rada. Ovaj test se ne odnosi na osvetljenje u slučaju nužde sa samostalnim rezervnim baterijama u svakoj jedinici (standardno osvetljenje u slučaju nužde).

Mjesečni testovi rasvjete u slučaju nužde

Svi sistemi rasvjete u slučaju nužde moraju se testirati mjesečno. Period simuliranog otkaza trebao bi biti dovoljan za svrhu ovog ispitivanja uz minimaliziranje oštećenja na komponentama sistema, npr. lampe. Tokom tog razdoblja provjeravat će se sve svjetiljke i znakovi kako bi se osiguralo da su prisutni, čisti i ispravno funkcioniraju.

Godišnji testovi rasvjete u slučaju nužde

Mora se izvršiti test punog predviđenog trajanja lampica za slučaj nužde (npr. 3 sata). Sigurnosna svjetla i dalje moraju raditi na kraju ovog testa. Rezultati mjesečnih i godišnjih ispitivanja moraju se evidentirati i, ako se otkriju kvarovi, moraju se što prije otkloniti.

Uobičajeno je da kompanije koje servisiraju vatrogasne alarme provode godišnji test odvodnje svjetla za slučaj nužde istovremeno s obavljanjem održavanja vatrodojavnog sustava, jer ovo ispunjava korisno aktivnim vremenom čekanja na test odvoda.

Posjetite našu web stranicu.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci