Požar na automobilima

Već je svima jasno kako su električne instalacije jedna od najproblematičnijih komponenti koje mogu rezultirati zapaljenjem.

Problem je tim veći ako automobil ima hrpu potrošača električne energije koji su, više manje,nespretno ugrađeni, a što je čest slučaj kod loše izvedenih tuning projekata. Problem nisu samo ugrađeni potrošači već i brojne druge komponente poput različitih senzora koi mogu prouzrokovati probleme. Međutim, jedna od najproblematičnijih komponenti električnih instalacija je definitivno akumulator koji izaziva gotovo 30% požara vezanih uz iste.

Obavezno pročitajte i naš blog na temu: “Koji vatrogasni aparat odabrati za kuću ili auto?”

Akumulatorska baterija

Akumulatorska baterija je primarni izvor električne energije u vozilu. Bez nje ne može ni jedan drugi element biti izvor električne energije.

U novije doba, zbog velikog broja potrošača, potrebna je velika električna snaga te se u vozila ugrađuju po dvije takve baterije. S obzirom na to da je akumulatorska baterija priključena na alternator i pokretač motora direktno, bez osigurača i to vodičima velikog presjeka zbog velike struje pokretanja (od 150 do 350 A). Stručnjaci se moraju usredotočiti na stanje spojnih vodiča i same akumulatorske baterije.

Kod novijih vozila postoje osigurači i za jake strujne krugove odmah do akumulatorske baterije za struje i do 250A. Također je, kod prevelike struje punjenja moguć nastanak plina H2 tzv. praskavac. Koji u određenim okolnostima može izazvati eksploziju. Posebno treba pregledati opruge akumulatora kao i spojne opruge na spojnim vodičima. Te spojeve tih vodiča na pokretaču i alternatoru.

Također, potrebno je detaljno pregledati stanje kućišta akumulatora te izmjeriti napon na njegovoj bateriji i/ili ćelijama. Osim baterije, izvor električne energije za izazivanje požara u slučaju kvara. Velika količina energije u akumulatorskoj bateriji ili energija koju stvara alternator je dovoljna da zapali masnoću unutar motornog prostora, plastične dijelove i izolaciju vodiča. Značajno iskrenje s dovoljno energije za zapaljivanje može nastati drobljenjem akumulatorske baterije (primjerice kod saobraćajne nesreće).

Električna instalacija i uređaji

Vodiči električne instalacije se nalaze gotovo u svakom dijelu vozila i uglavnom su svi potrošači u vozilu i strujni krugovi zaštićeni osiguračima.

Međutim, u slučajevima kvara, nepravilnog rukovanja ili ugradnje dodatne opreme požari mogu nastati na sljedeći način:

  • Zagrijavanjem vodiča – Smanjivanjem presjeka, izgaranjem izolacije i sl.
  • Velikim prijelaznim otporom – Oksidacija, loš spoj sl.
  • Usljed kratkog spoja,
  • Iskrenjem – električni luk,
  • Elektrotermičkim uređajima itd.

Ovdje možete nabaviti vatrogasni aparat za vaš automobil.

Navedeni uzroci odnosno kvarovi se međusobno isprepliću te prethode jedan drugom, a pri tome ne mora doći do pregaranja osigurača. Radi toga je potrebno posebnu pažnju posvetiti pregledu električnih vodiča, koji su često bez izolacije, koja je izgorila u požaru ili je karbonizirana na vodičima.

Pažnju isto tako treba posvetiti boji i krtosti bakra vodiča. Posebno treba pregledati prekinute vodiče te utvrditi je li prekid nastao zbog mehaničkog ili termičkog uzroka. Također, je potrebno pregledati sijalice vozila, jer dok gore ili su razbijene, sijalice imaju dovoljnu energiju (dok su upaljene imaju temperaturu cca. 1400oC) da zapale materijal koji lahko gori, posebno plinove, pare ili tekuće gorivo. Posebno je potrebno posvetiti pažnju novim rasvjetnim tijelima (Xenon, LED, itd.).

Pročitajte još Požar na automobilu – Da li smo spremni za to?

Ukoliko trebate neku od naših usluga vezanih za vatrogasne aparate, zaštite na radu, zaštite od požara, javite na se putem naše kontakt forme ovdje.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci