Požar na električnim instalacijama [Kako postupiti?]

Požar na električnim instalacijama - kako postupiti

Uzrok velikog broja požara u stambenim, poslovnim i javnim objektima su kvarovi na električnim instalacijama.

Oštećene, stare, neodržavane i elektro instalcije koje su formirane od “nestručnih” majstora i lica predstavlja veliku opasnost koja u svakom momentu može izazvati požar.

Danas postoje savremene metode koje će spriječiti nastanak požara uslijed neadekvatne elektro instalacije. Na prostoru Bosne i Hercegovine ta tehnologija još uvijek nije sprovedena u potupunosti. Iz tog razloga postoji mnogi broj domova koji imaju izuzetno loše elektro instalacije, a to je potencijalna požarna bomba koja vrlo brzo može izazvati neugodnost zvanu požar.

Glavni uzroci koji pri nastanku kvara na električnim instalacijama mogu dovesti do paljenja električne izolacije ili zapaljivih materijala u blizini električnih instalacija su:

  • Električni luk (redni i paralelni),
  • Veliko omsko zagrijavanje bez električnog luka
  • Vanjsko zagrijavanje

Požar na električnim instalacijama – Kako postupiti?

1. Zaustaviti požar prije nego što počne

Požar na električnim instalacijama većinom proizilazi iz neispravne električne instalacije ili lošeg održavanja električnih sistema. Da biste zaustavili požar na električnim instalacijama prije nego što počne, ne opterećujte utičnice i vodite računa da se svi električni radovi izvode od ovlaštenih električara.

Isto tako održavajte električne sisteme čistim od prašine, smeća, paukova i svega što može dovesti do požara.

Elektro instalacije
Održavati sistem čistim i sigurnim

Trebali bi koristiti osigurače i prekidače za prekidanje struje što češće, jer je to jednostavan korak koji se može poduzeti kako bi se zaustavio požar od spoja nastalog od strujnog udara.

2. Isključiti struju na električnom sistemu (kutija sa osiguračima)

Ako razvodna kutija počne da varniči ili se zapali neka žica, utičnica, onda gašenje struje na električnom sistemu je prvi, najbolji korak koji može da se poduzme. Ako izvor vatre samo varniči ili se vatra nije raširila, ovaj korak je možda dovoljan da se ugasi požar.

Ugasiti dotok električne energije
Ugasiti dotok električne energije
  • Trebali bi isključiti struju u kutiji sa osiguračima, umjesto da isključujete kablove iz utičnica.
  • Ako problem potiče od uređaja ili žica nemojte isključivati utikač uređaja. Električni problem koji bi se mogao pojaviti također bo mogao dovesti do strujnog udara.

3. Koristite vatrogasni aparat punjen CO2 gasom

U slučajevima kada se zapale elektro instalacije najefikasniji medij za gašenje požara jeste CO2. Ako ste u mogućnosti mi vam preporučujemo da sebi nabavite CO2 vatrogasni aparat koji će biti dodatna sigurnost za vaše ukućane i vaš dom. Također, ni aparati koji za gašenje požara koriste “S-prah” nisu loša opcija.

koristiti vatrogasni aparat kako biste ugasili požar
Vatrogasni aparat CO2

U svakom slučaju osigurajte svoju porodicu vatrogasnim aparatom u svome kako vam se ne bi desila situacija kao našim sugrađanima sa sljedećeg video klipa.

Požar na kući - Požar na električnim instalacijama

Vatrogasni aparati su izuzetno važni jer su jedan od najzastupljenijih oblika zaštite od požara.

U mnogim slučajevima oni su prva linija odbrane protiv požara, često iskontrolišu ili ugase požar, sprečavajući nastajanje velike materijalne štete. Ovi uređaji mogu biti ključna komponenta u održavanju sigurnosti u slučaju izbijanja požara.

Kako se koristi vatrogasni aparat pogledajte klikom na:

Kako se koristi / aktivira vatrogasni aparat

4. Upotrijebite pokrivač za gašenje vatre

Alternativno, možete koristiti pokrivač za gašenje požara, ali ovaj korak je primjenjiv samo ako ste uspjeli potpuno isključiti struju. Iako je vuna (većina pokrivača za gašenje požara je napravljeno od vune) dobar izolator, još uvijek nije sigurno da se približavate izvoru i rizikujete strujni udar, ako je struja još uvijek uključena.

Prekrivac za gasenje organskih pozara
Prekrivač za gasenje požara

Da bi se pokrivač za gašenje vatre iskoristio, izvadite ga iz pakovanja, uzmite pokrivač rukama, tako da vam je tijelo pokriveno njime, zatim pokrijte vatru pokrivačem, NE BACATI POKRIVAČ NA VATRU.

Ne samo da je ovo efektivan način za gašenje požara u njegovoj ranoj fazi, već ne oštećuje okolinu ili objekte.

5. Pozvati vatrogasce – besplatan poziv na broj 123

Čak iako je vatra ugašena, trebali biste pozvati vatrogasce.

Tinjajući predmeti se mogu ponovo zapaliti, a vatrogasci će biti u mogućnosti da izoluju i otklone sve rizike.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci