Zaštita na radu pri radu na računaru

Zaštita na radu pri radu na računaru

Zaštita na radu pri radu na računaru je posebno područje zaštite na radu. Za svako radno mjesto s računarom potrebno je provesti optimizaciju radnog mjesta kako bi se smanjile opasnosti od razvoja profesionalnih bolesti, kao što su oštećenja vida, problemi sa leđima, oštećenje živaca usljed svakodnevnih ponavljanja istih zadataka.

Pročitajte više o: Osnove sigurnosti i zaštite na radu

Za početak potrebno je definisati šta je to rad na računaru? To je svako radno mjesto na kojem se radi duže od 4 sata dnevno.

Najveća opasnost koja se javlja kod zaštite na radu pri radu na računaru jeste opasnost od neprirodnog položaja tijela. Obavljanje poslova u sjedećem položaju tijela ne predstavlja samo po sebi neprirodan položaj tijela pri radu. Međutim, dugotrajno obavljanje poslova ispred ekrana, ako radno mjesto i oprema nisu pravilno namješteni te ako se zaposlenici ne pridržavaju određenih pravila kod zaštite na radu pri radu na računaru, a naročito ako poslovođe nisu upoznate s tim opasnostima, može dovesti do oštećenja zdravlja zaposlenika. To se najviše događa zbog povećanog naprezanja vida.

Zaštita na radu pri radu na računaru

U narednim redovima, donosimo Vam minimalne zdravstvene i sigurnosne zahtjeve koje trebate ispuniti prilikom zaštite na radu pri radu na računaru:

  • Poslodavci su obavezni obaviti analizu radnog mjesta, u vezi rizika koji mogu dovesti do rizika opasnosti oštećenja vida kod zaposlenika, mogućih tjelesnih smetnji i rizika od stresa.
  • Radna mjesta se moraju uskladiti sa minimalnim zahtjevima koje mora ispunjavati oprema i radni okoliš.
  • Radnici imaju pravo na preglede očiju i vida te po potrebi pravo na korištenje dioptrijskih naočala ili sočiva.

Na slici ispod prikazani su pojedini geometrijski odnosi pri radu sa ekranima kojih se potrebno pridržavati kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenika koji učestalo obavljaju te poslove.

Zaštita na radu pri radu na računaru

Ekran

Ikone na ekranu moraju biti dobro definisane i jasno oblikovane. Slika na ekranu mora biti stabilna, bez treperenja ili drugih oblika nestabilnosti. Frekvencija osvježavanja mora biti minimalno za LCD ekrane 60Hz. Ekran se mora osigurati od mogućnosti reflektujućih blještanja ili drugih refleksija koje mogu uzrokovati poteškoće korisniku i izazivati zamor očiju. Udaljenost ekrana od očiju zaposlenika mora biti minimalno udaljen 50 cm. On se podešava na takav način da je gornja ivica ekrana u visini s očima zaposlenika ili maksimalno 20% ispod te ravnine. Važna je i mogućnost podešavanja ekrana po visini što je lako izvedivo osiguravanjem držača.

Tastatura

Tastatura treba biti nagibna i odmaknuta od ekrana tako da omogući radniku ugodan radni položaj izbjegavajući zamor ruku. Srednja visina tastature mora biti 3 cm, a donji ugao ne smije prelaziti 1,5 cm visine. Ako prelazi navedenih 1,5 cm onda je potrebno osigurati produžetak za tastaturu koji služi kao oslonac za šaku. Prostora ispred tastature treba biti dovoljno kako bi se naslonila ruka. Ona mora biti pomična kako bi se mogla pomijerati slobodno po površini i kako bi se njen položaj mogao prilagoditi zaposleniku.

Radni sto

Radni sto ili radna površina treba biti dovoljno velika kako se na nju mogli slobodno postaviti tastatura i monitor, sa dovoljno mjesta za rukovanje mišem, te od materijala koji nije refleksivan kako se ne bi stvarao odsjaj.  Mora biti napravljen od materijala koji na dodir nije hladan. Držač za dokumente treba biti stabilan i podesiv, te postavljen tako da smanji potrebu za neugodnim pokretima glave i očiju. Ispod stola mora biti dovoljno prostora za slobodno sjedenje. Ako je moguće poželjno je da radna površina bude podesiva po visini.

Radna stolica

Radna stolica mora biti stabilna i treba dopustiti korisniku slobodno kretanje te ugodan položaj. Stolica treba biti podesiva po visini, naslonjač stolice također podesiv po visini kao i na nagib. Svakom radniku koji to želi potrebno je osigurati naslonjač za noge. Naslonjač za noge mora mu osigurati ugodan položaj stopala i nagib nogu te ne smije biti klizave površine.

Osvjetljenje

Opštom i/ili lokalnom rasvjetom treba osigurati zadovoljavajuću razinu osvjetljenosti i primjeren kontrast između ekrana i pozadine, uzimajući u obzir vrsturada i korisnikove zahtjeve u vezi s vidom. Pravilnikom o sigurnosti i zaštiti na radu pri radu sa računarom propisana je minimalna razina osvjetljenja od 300 luxa. Redovi stropnih sijalica moraju biti paralelni sa smjerom gledanja radnika na radnom mjestu. Ekran mora biti namješten i nagnut tako da ne dolazi do refleksiranja svjetlosti na ekranu.

Blještanje i odsjaji

Radno mjesto mora biti tako postavljeno da izvori svjetlosti, prozori, drugi otvori ili svijetle površine ne uzrokuju neposredno blještanje ili ometajuće refleksije na ekranu računara.

Prozori moraju imati odgovarajuće zastore za spriječavanje ulaza sunčeve svjetlosti na radno mjesto (ili u prostor) tako da ne ometaju rad.

Buka ili mikroklimatski uslovi

Gornja maksimalna razina buke na radnom mjestu s računarom smije iznositi najviše 60 dB. Mikroklimatski uslovi moraju biti odgovarajući za rad bez fizičkog naprezanja:

  • Temperatura u rasponu između 20 i 24 stepena Celzijusevih,
  • Vlažnost zraka u prostoriji mora biti između 40%  i 60%,
  • Brzina strujanja zraka (u slučaju da se koristi klima uređaj) maksimalno 0,2 m/s.
  • Kada su ljetnji periodi u godini, razlika između vanjske i temperature u radnoj prostoriji mora biti najviše 7 stepeni po Celzijusevoj skali.

Vježbe za opuštanje muskulature kod rada na računaru

Uloga ovih vježbi jako je bitna kod zaštite na radu prilikom rada na računaru. Preporučuje se da se svakih 60 minuta odvoji 5min za vježbanje – što bi značilo 55min za rad i 5 minuta za vježbanje.

  • Pustiti ruke da opušteno vise, noge skupiti da budu jedna uz drugu, te se nekoliko puta glavom spuštati prema koljenima.(Pogledajte sliku 1.)
  • Ruke prekrižiti na potiljku te gornji dio tijela snažno potiskivati prema nazad, pri čemu osloboditi treba osloboditi krsta(križa). Laktove pritiskati prema spolja te se nekoliko puta „ljuljnuti“ prema nazad. (Pogledajte sliku 2.)
  • Ruke prekrižiti na potiljku, lijevo koljeno približavati desnom laktu, a desno koljeno lijevom laktu. (Pogledajte sliku 3.)

Preporučujemo da pročitate članak: Osnove sigurnosti i zaštite na radu

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci