Šta je hidrant i kako funkcionišu hidranti?

sta je hidrant i kako funkcionisu hidranti

U ovom članku objasnit ćemo šta je to hidrant, kao i način na koji funkcionišu hidranti. Ostanite s nama!

Mnogi od nas imaju iskustvo da čuju glasne trube i vrištanje sirena kada su vatrogasna vozila požurila da se uhvate u koštac s plamenom. Vatrogasna vozila prolaze i reagiraju na obližnju poslovnu zgradu zapaljenu ogromnim oblacima dima.

Možda ćete se zapitati kako vatrogasci rade svoj posao i ugasiti vatru uz adekvatnu opskrbu vodom koja dolazi niotkuda. Očigledno, vatrogasno vozilo nema toliko veliki rezervoar za vodu da isporuči svu potrebnu vodu kao vatrogasni hidranti.

Kako su vatrogasci mogli doći do vode kao magijom? Zapravo, vatrogasci ne vade zeca iz šešira jer se izvor vode nalazi u vašem susjedstvu.

vatrogasni hidrant
vanjski hidrant

Ove tačke opskrbe vodom oko vas rijetko primjećujete ili ih jednostavno uzimate naribane bez razmišljanja kad ih vidite. A te čarobne tačke snabdijevanja vodom svuda oko nas su vatrogasni hidranti o kojima ćemo govoriti.

Poznato je da je pronalazač modernih hidrantskih hidranata tadašnji glavni inžinjer vodovoda u Philadelphiji po imenu g. Frederick Graff, stariji. Oko 1801. g. Graff je došao do prvog stuba ili tipa stuba vatrogasnih hidranata. Ono što je izumio smatralo se dizajnom “mokre cijevi” uglavnom zato što je dio hidranta iznad zemlje imao ventil na vrhu, tako da sadrži puno vode.

Vatrogasni hidranti su namjerno obojeni u svijetlo crvenu ili žutu boju kako bi pomogli vatrogascima da ih lako i brzo pronađu u slučaju nužde. Određene boje dodaju se hidrantnim hidrantima prema lokalnom zakonu kako bi se odredila količina vode pri danom pritisku koji mogu isporučiti, tako da će vatrogasci moći izabrati odgovarajući vatrogasni hidrant za specifične požarne situacije.

Kako funkcioniše vatrogasni hidrant?

Vatrogasni hidranti, poznati i kao protivpožarni čepovi, izgledaju kao kratki, zdepasti željezni cilindri različitih veličina i izgleda s različitim ventilima i priključnim mjestima. Ovi uređaji se često mogu vidjeti po ulicama i trotoarima.

Poznati kao aktivni uređaj za zaštitu od požara, hidranti za gašenje požara omogućavaju vatrogascima da lociraju najbliži vodovod na mjestu požara na vrijeme. Rezervoar za vodu vatrogasnog vozila zadržava dovoljno vode samo da obuzda plamen prije nego što se crijeva spoje na pravilno odabrane hidrante za gašenje.

Hidrant - Okvir - Kutija

Velika prednost vatrogasnih hidranata je u tome što mogu opskrbiti veliku količinu vode koja se kroz crijeva upumpava u vatrogasno vozilo kako bi bila pod pritiskom, a zatim se dijeli na nekoliko vatrogasnih cijevi kao spontani višestruki dovod vode.

Danas se, međutim, vatrogasni hidranti sa “suhim cijevima” obično koriste u hladnim regijama gdje je temperatura ispod nule. Ove vrste hidranata imaju ventile pod zemljom ispod linije smrzavanja. Budući da nema vode u dijelu iznad površine tla, hidranti se ne začepljuju smrznutom vodom koja uzrokuje začepljenje leda.

Vatrozaštita u ponudi ima veliki izbor hidrantske opreme, hidrantskih ormarića i crijeva. Kompletnu ponudu pogledajte OVDJE.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci