Vatrogasni hidranti – Sve što trebate znati

Vatrogasni hidranti su svuda oko nas. Ovi nadzemni priključci za cijevi mogu dovoditi protok veći od 1500 litara u minuti za spašavanje života i gašenje požara širom svijeta.

Postoje od 1801. Njihov dizajn se razlikuje ovisno o zemlji porijekla, ali obično imaju priključnu točku za spajanje vatrogasnog crijeva i ventil koji će pokrenuti protok vode.

Historijat

Prije dovodnih vodovodnih mreža, voda za gašenje požara morala se držati u kantama i kotlovima spremnim za upotrebu u „kašičarskim brigadama“ ili donijeti s konjskom zapregom. Od 16. vijeka, dok su se postavljali drveni vodovodni sistemi, vatrogasci bi bušili rupu za vodu kako bi dospjeli do tih vodovodnih sistema i napunili kante ili snadbjeli vodovodne pumpe.

Naknadno je trebalo začepiti ove rupe, pa otuda i uobičajeni američki izraz za hidrant, ‘vatrogasni čep’. Ostavio bi se marker da pokaže gdje je već izbušen ‘čep’ kako bi vatrogasci mogli pronaći spremne bušene rupe. Kasniji drveni sustavi imali su prethodno izbušene rupe i čepove.

Vatrogasni hidrant

Kad su cijevi od lijevanog željeza zamijenile drvo, za vatrogasce su uključene stalne podzemne pristupne točke. Neke zemlje pružaju pokrivače za pristup tim točkama, dok druge pričvršćuju fiksne nadzemne hidrante – prve od lijevanog gvožđa patentirao je 1801. Frederick Graff, tada glavni inženjer vodovoda Philadelphia. Izum je od tada usmjerio probleme poput neovlaštenog rada, smrzavanja, povezivanja i pouzdanosti.

Svi znamo šta vatrogasni hidranti rade, ali kako tačno rade?

Korisnik pričvrsti crijevo na vatrogasni hidrant, a zatim otvori ventil na hidrantu kako bi osigurao snažan protok vode, reda veličine 350 kPa. Ovaj pritisak ovisi o regiji i ovisi o raznim faktorima, uključujući veličinu i lokaciju priključenog vodovoda. Korisnik može priključiti ovo crijevo na vatrogasno vozilo, koje može koristiti snažnu pumpu za pojačavanje pritiska vode i eventualno razdvajanje u više strana.

Crijevo se može povezati navojnim priključkom, trenutnim “brzim konektorom” ili Storz konektorom. Korisnik treba voditi računa da vatrogasni hidrant ne otvori ili zatvori prebrzo, jer to može prouzrokovati vodeni čekić, koji može oštetiti cijevi i opremu u blizini. Većina ventila protivpožarnih hidranata nisu dizajnirani da priguše protok vode; dizajnirani su za puni protok vode.

Vatrogasni hidranti

Kada upravlja hidrantom, vatrogasac obično nosi odgovarajuću ličnu zaštitnu opremu, kao što su rukavice i kaciga sa štitnikom za lice. Voda pod visokim pritiskom koja prodire kroz potencijalno ostarjeli i korozivni hidrant može prouzročiti kvar, ozlijedivši vatrogasca koji upravlja hidrantom ili slučajne prolaznike.

Vrste vatrogasnih hidranata

U zavisnosti od vrste proizvođača i od propisa vatrogasne opreme jedne države ovisi oblik, izvedba, lokacija i upotreblljivost hidranata. Na prvom mjestu kao glavni faktor koji utiče na lokaciju ugradnje hidranata jeste temperatura okoline. Ako za primjer uzmemo Rusiju gdje su hidranti smješteni ispod zemlje ili u prostorijama zbog niskih temperatura i zaleđavanja vode. Na drugoj strani Američka savezna država Kalifornija koja ima visoke vanjske temperature vazduha ima hidrante postavljene na ulicama, iznad zemlje.

Propisi određenih država odražavaju se na postavku hidranata pa je tako u Velikoj Britaniji propisano da se hidranti nalaze ispod zemlje u posebnim kućištima. Ta kućišta označena su slovom H kako bi se lakše prepoznali u slučaju požara.

Vatrogasni hidrant

Kod nas na balkanu najčešće zastupljeni hidranti koji su smješteni u hidrantske ormare koji se nalaze na ulicama gradova (obično na zidovima zgrada) ili u unutrašnjosti same stambene jedinice.

Hidrantski ormari

Vatrogasne hidrantske ormare dijelimo na :

ZHO – zidni hidrantski ormar 500 X 500 X140

Vatrogasni hidranti

Ormari za vatrogasne hidrante izrađeni su od lima debljine 1,25 mm. premazani su epoksidnim prahom obojeni u crveno. Sastavni dio ormara su: Vatrogasno crijevo Ø52 sa Storc spojkama. Mlaznicom , kutnim ventilom od 2 “ , i mesinganom obrtnom spojkom.

Ormar za nadzemni hidrant Dimenzije: 1080X540X185

Sastavni dio ormara su :

 • 2 X Hidrantsko crijevo
 • 2 X Mlaznica
 • Ključ za nadzemni hidrant
 • Ključ ABC
 • Ključ C
Vatrogasni hidranti

Hidrantski ormar za podzemni hidrant sa opremom Dimenzije: 1080X1080X160

Sastavni dijelovi ormara su :

 • Hidrantski nastavak B/2C
 • 4 X Hidrantsko crijevo
 • 2 X Mlaznica
 • T Ključ
 • Ključ ABC
 • Ključ C
Vatrogasni hidranti

Ormari za Podzemne i nadzemne hidrante se mogu postaviti na max. udaljenosti od 10 m od podzemnog ili nadzemnog hidranta , sa tim da postoji optička vidljivost. Opremu iz ormara nije dozvoljeno koristiti u bilo kakve svrhe, osim za gašenje požara. Svaka druga radnja se podrazumijeva kao namjerno uništavanje sredstava za gašenje i
podliježe sankcionisanju.

Posjetite našu web stranicu.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci