Vrste vatrogasnih aparata za različite klase požara

vrste vatrogasnih aparata za razlicite klase pozara

Postoje razne vrste vatrogasnih aparata za različite klase požara. U nastavku ćemo navesti neke od njih i objasniti kojoj vrsti požara su namijenjeni.

Svako komercijalno ili industrijsko okruženje ima poseban niz izazova kada je u pitanju sigurnost od požara. Prva polovica bitke leži u identificiranju različitih opasnosti od požara prisutnih u vašim prostorijama, druga polovica se odnosi na prevenciju i zaštitu.

Vodeni vatrogasni aparati

vodeni vatrogasni aparat

Vodeni vatrogasni aparati koriste se samo za gašenje požara klase A. To znači požare koji potiču od čvrstih zapaljivih materija – poput papira, plastičnog drveta i tekstila. Aparati za gašenje vode uklanjaju toplinski element iz vatre i ne mogu se koristiti za požare klase B ili električne.

Ako bi se vodeni vatrogasni aparat koristio za gašenje požara klase B (zapaljive tečnosti), vjerovatno će voda proširiti vatru umjesto da je ugasi. Aparati za gašenje požara vodom mogu stvoriti veliku opasnost od udara ako se koriste za suzbijanje električnih požara, a trebali biste biti oprezni pri upotrebi aparata za gašenje na bazi vode u područjima s izloženim žicama, kablovima ili električnom opremom.

Vodeni vatrogasni aparati su jednobojne crvene boje.

Više o vodenim vatrogasnim aparatima saznajte OVDJE.

Vatrogasni aparati na bazi praha

vatrogasni aparat na bazi praha

Aparati za gašenje požara suhim prahom jedan su od najsvestranijih dostupnih tipova aparata za gašenje požara. Pogodni su za gašenje požara klase A, B i C.

Mogu se koristiti i na požarima pod naponom, međutim ostaci koje stvaraju vatrogasni aparati na bazi praha mogu potencijalno oštetiti osjetljivu elektroniku, poput računara. CO2 vatrogasni aparat uvijek je poželjniji za električne požare.

Prepoznatljivi plavom oznakom, vatrogasni aparati na bazi praha guše vatru, ponovo odvajajući kisik od goriva. Zaostali prah treba potpuno očistiti nakon upotrebe.

Postoje različite vrste aparata za gašenje suhim prahom, s tim da su neki modeli prikladni samo za požare B i C klase, a ne za klasu A.

Više o vatrogasnim aparatima na bazi praha saznajte OVDJE.

CO2 aparati za gašenje požara

Aparat za gašenje požara Co2 5kg

CO2 aparati za gašenje požara odabrana su metoda za suzbijanje električnih požara i požara klase B. Većina preduzeća, uključujući urede i maloprodajne prostore, sadrže osjetljivu električnu opremu, pa je aparat za gašenje ugljičnim dioksidom neophodan alat za zaštitu od požara u mnogim poslovnim prostorima.

CO2 vatrogasne aparate lako je identificirati zbog njihove crne oznake i velikog, crnog roga. Sirena smanjuje pritisak CO2, dopuštajući mu da se proširi u smrznuti plin koji se velikom brzinom ispušta iz aparata za gašenje.

Plin oduzima toplinu iz vatre i uklanja kisik tako da više ne može doći do sagorijevanja.

Više o CO2 aparatima za gašenje požara saznajte OVDJE.

Vatrozaštita nudi razne vrste vatrogasnih aparata za razne tipove požara.

Kompletnu ponudu možete pogledati OVDJE.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci