Vatrogasni aparati na bazi praha

vatrogasni aparati na bazi praha

Vatrogasni aparat dolazi u mnogo vrsta i oblika. Svaki od njih se razlikuje shodno namjeni i stadiju razvijenosti požara. Također različite situacije i vrste požara zahtijevaju posebne načine upravljanja odnosno rukovanja vatrogasnim aparatima. Više informacija o tome kako koristiti vatrogasni aparat pročitajte na blogu: Pravilna upotreba aparata za gašenje požara. U ovom blogu ćemo govoriti o posebnoj vrsti, vatrogasni aparati na bazi praha.

Gdje se koriste vatrogasni aparati na bazi praha?

Vatrogasni aparati na bazi praha mogu se koristiti na požarima koji uključuju organske čvrste materije, tečnosti kao što su masti, masti, ulja, boje, benzin itd., Ali ne i na požarima sa ivericom ili masti. Može se koristiti i za gašenje plina.

vatrogasni aparati na bazi praha

Sigurnost

Sigurno na električnoj opremi pod naponom, iako ne prodire lako u prostore opreme i vatra se može ponovo zapaliti. Ova vrsta aparata za gašenje ne hladi vatru dobro i treba paziti da se vatra ponovo ne rasplamsa.

Materijal koji tinja u dubokim požarima, poput presvlaka ili posteljine, može uzrokovati ponovno pokretanje vatre. Ne koristiti na domaćim požarima sa čipovima ili masnim posudama. Opasnost od udisanja postoji i ako se u zgradama koriste aparati za gašenje prahom. Zbog toga i zbog mogućnosti da prah naruši vid, aparati za gašenje u prahu se više ne preporučuju za upotrebu u zatvorenim prostorima.

vatrogasni aparati na bazi praha

Način korištenja

Usmjerite mlaznicu ili trubu za pražnjenje u podnožje plamena i brzim zamašnim pokretima tjerajte vatru prema krajnjem rubu dok se sav plamen ne ugasi. Ako aparat za gašenje ima ručnu kontrolu, pričekajte dok se zrak ne pročisti, a ako i dalje vidite plamen, ponovno napadnite vatru. Vatrogasni aparati na bazi praha su lagani za korištenje.

Više o ispravnom načinu korištenja saznajte na našem blogu: Pravilna upotreba aparata za gašenje požara.

Način funkcionisanja

Slično gotovo svim sredstvima za gašenje, prah djeluje kao termički balast čineći plamen previše hladnim za nastavak kemijskih reakcija. Neki praškovi također pružaju manju kemijsku inhibiciju, iako je ovaj učinak relativno slab. Ovi prahovi na taj način omogućuju brzo rušenje fronta plamena, ali možda neće spriječiti vatru.

Pročitajte još relevantnih tema:
Servis vatrogasnih aparata – Sve što trebate znati
Da li se vatrogasni aparat može napuniti?
Da li vatrogasni aparati imaju rok trajanja?
Bitnost vatrogasnih aparata |VAŽNO|

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci