Vatrogasna vozila

vatrogasna vozila

Svi znamo da postoje vatrogasna vozila i manje ili više znamo kako ona izgledaju. U ovom blogu vam donosimo nešto više o ovoj vrsti vozila, njihovoj namjeni i vrstama.

Šta su to vatrogasna vozila?

Vatrogasna vozila su drumska vozila (obično kamion) koja funkcionišu kao aparat za gašenje požara. Primarne svrhe vatrogasnih vozila uključuju transport vatrogasaca i vode do incidenta, kao i nošenje opreme za gašenje požara. Neka vatrogasna vozila imaju specijalizovane funkcije, poput suzbijanja požara i spašavanja vazduhoplova i gašenja požara, a mogu nositi i opremu za tehničko spašavanje.

Mnoga vatrogasna vozila temelje se na šasijama komercijalnih vozila koja su dodatno nadograđena i prilagođena zahtjevima gašenja požara. Obično su opremljeni sirenama i osvjetljenjem vozila za hitne slučajeve, kao i komunikacijskom opremom poput dvosmjernih radija i mobilne računarske tehnologije.

Naziv vatrogasna vozila često se koriste naizmjenično za širok spektar vozila uključenih u gašenje požara; međutim, u nekim vatrogasnim službama pozivaju se na posebne i posebne tipove vozila.

vatrogasna vozila

Konstrukcija i dizajn vatrogasnih vozila

Dizajn i konstrukcija vatrogasnih vozila uveliko se fokusira na upotrebu aktivnih i pasivnih upozorenja. Pasivna vizualna upozorenja uključuju upotrebu uzoraka visokog kontrasta za povećanje uočljivosti vozila. Ove vrste upozorenja često se vide na starijim vozilima i onima u zemljama u razvoju.

Moderniji dizajn koristi retroreflektor za odbijanje svjetlosti drugih vozila. Vozila će također često imati te reflektore raspoređene u ševronskom uzorku zajedno s riječima vatra ili spas. Evropske zemlje obično koriste uzorak poznat kao battenburške oznake. Uz pasivna upozorenja, aktivna su vizualna upozorenja koja su obično u obliku trepćućih svjetla u boji.

vatrogasna vozila

Oni trepere kako bi privukli pažnju drugih vozača dok se vatrogasno vozilo približava ili upozorili vozače koji prilaze parkiranom vatrogasnom vozilu u opasnom položaju na cesti. Dok se vatrogasno vozilo kreće prema mjestu događaja, svjetla su uvijek popraćena glasnim zvučnim upozorenjima poput sirena i sirena.

U nekim regijama vatrogasno vozilo se može koristiti za prijevoz vatrogasaca, hitne pomoći ili hitne medicinske pomoći do hitne medicinske pomoći zbog njihove blizine incidentu.

Konvencionalna vatrogasna mašina

Standardno vatrogasno vozilo prevozi vatrogasce na mjesto događaja, nosi opremu potrebnu vatrogascima za većinu scenarija gašenja požara i može osigurati ograničenu opskrbu vodom za gašenje požara. Alati koje nosi vatrogasno vozilo uvelike će se razlikovati ovisno o mnogim faktorima, uključujući veličinu odjela i uobičajene situacije s kojima se vatrogasci nose.

Na primjer, odjeljenja koja se nalaze u blizini velikih vodnih tijela ili rijeka vjerojatno će imati neku vrstu opreme za spašavanje vode. Standardni alati koji se nalaze na gotovo svim vatrogasnim vozilima uključuju ljestve, hidraulične alate za spašavanje (često se nazivaju i čeljusti života), reflektore, vatrogasna crijeva, aparate za gašenje požara, samostalne aparate za disanje i termovizijske kamere.

Tačan raspored onoga što se nosi na motoru određuju potrebe odjela. Na primjer, vatrogasna odjeljenja smještena u gradskim područjima nosit će opremu za ublažavanje opasnih materijala i pružanje tehničkih spašavanja, dok će odjelima koja djeluju na sučelju divljina-grad biti potrebna oprema za gašenje požara.

Neka vatrogasna vozila imaju fiksni topovski pištolj, poznat i kao glavni tok, koji usmjerava teški mlaz vode kamo god ga operater usmjeri. Dodatna karakteristika motora su njihovi prethodno spojeni vodovi crijeva, koji se obično nazivaju predspojevi.

Predpovezivi su priključeni na motorni vodovod i omogućavaju vatrogascima da brzo napadnu vatru čim stignu na mjesto događaja. Kad nestane snabdijevanja vode na motoru, motor je povezan sa trajnijim izvorima, kao što su hidranti za gašenje požara ili tenderi za vodu, a može koristiti i prirodne izvore, poput rijeka ili rezervoara, usisavajući vodu.

Pročitajte više relevantnih tema:
Kanaderi – Sve što trebate znati
Vatrogasni aparati na bazi praha
Vatrogasni hidranti – Sve što trebate znati

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci