Kanaderi – Sve što trebate znati

kanaderi - sve što trebate znati

Sigurno ste do sada čuli da se negdje spominju kanaderi. Možda ste gledali neku TV reportažu ili jednostavno bili negdje na moru i svjedočili čudesnim manevrima kanadera. U ovom blogu objašnjavamo sve što trebate znati o kanaderima.

Šta su to kanaderi?

Kanaderi su hidroavioni koji su specijalizovani za gašenje požara na nepristupačnim mjestima, kao što je šumski požar. Njihova konstrukcija je takva da u niskom letu, iznad površine mora ili jezera, zahvataju preko 5000 litara vode i istresaju na mjesto požara. Ovaj postupak je inače poznatiji kao ”vodena bomba”. Time se vatri oduzima kisik i hladi se žarište.

kanaderi

Koji su to najpoznatiji kanaderi?

Žuti avioni koje proizvodi kompanija ”Canadair” su najpoznatiji kanaderi na svijetu. Izdvajaju se dva najpoznatija modela: Canadair CL-215 i Canadair CL-415.

Koji sve vazduhoplovi mogu bacati ”vodene bombe”?

Vodene bombe mogu bacati i amfibijski avioni koji su opremljeni za to. Također snažni transportni helikopteri koji mogu biti kapaciteta i do 1000 litara vode.

Helikopteri su zbog svoje agilnosti i spretnosti precizniji u bacanju vodenih bombi, također mogu uzimati vodu i sa manjih vodenih površina. Međutim, kanaderi su ipak efikasniji zbog svoje veličine djelovanja i moći.

Zanimljivo je to da naziv kompanije koja proizvodi određeni proizvod postane sinonim za taj isti, što je slučaj ovdje. Kanader je standardna imenica za hidroavione koji služe u vatrogasne svrhe, što to potvrđuje.

Canadair CL-215

canadair cl-215

Canadair CL-215 je prvi model u nizu letećih amfibijskih aviona koji je dizajnirao i izgradio kanadski proizvođač aviona Canadair, a kasnije ga je proizveo Bombardier.

Maksimalna brzina: 348 km/h
Domet: 2.260 km
Krstarenje: 291 km/h
Težina: 12.060 kg
Proizvođač: Canadair
Prvi let: 23. oktobra 1967. godine

Canadair CL-415

canadair cl-415

Canadair CL-415 je amfibijski avion koji je prvobitno izgradila kompanija Canadair, a potom Bombardier i Viking Aircraft. Zasnovan je na kanadskom kanalu CL-215 i posebno je dizajniran za gašenje požara iz vazduha; može obavljati razne druge uloge, poput potrage i spašavanja i komunalnog transporta.

Maksimalna brzina: 359 km/h
Domet: 2.443 km
Dužina: 20 m
Jedinična cijena: 31.000.000–31.000.000 USD
Tip motora: Pratt & Whitney Canada PW100
Broj sjedala: 11

Iako kanaderi imaju veoma veliku moć i snagu, ponekad nisu dovoljno brzi i kompetentni da uskoče u ključne minute pri gašenju požara. neke kategorije požara je efikasnije gasiti drugim sredstvima kao što su vatrogasna vozila, vatrogasni aparati i mnogi drugi.

Pročitajte više relevantnih tema:
Bitnost vatrogasnih aparata | VAŽNO |
Vatrogasna vozila
Vatrogasni hidranti – Sve što trebate znati

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci