Upotreba ugljičnog dioksida u zavarivanju

Upotreba ugljičnog dioksida u zavarivanju

Evo nekoliko glavnih razloga zbog čega je potrebna upotreba ugljičnog dioksida u zavarivanju.

Poboljšana penetracija

Zaštita od ugljičnog dioksida osigurava bolju probojnost spojeva jer potiče visoki napon luka tijekom zavarivanja. Na taj način možete postići dobre rezultate za prodiranje bočne stijenke i korijena.

Isplativost

Prednost niske cijene poboljšava njegovu vrijednost među ostalim zaštitnim plinovima. Korištenje zaštite od ugljičnog dioksida umjesto kisika neće omogućiti oksidaciju u metalu zavara, kao što to čini kiseonik. Budući da je teži, pruža bolje zaštitne karakteristike. Iako je jeftiniji od argona i helija, ali dobiva se razmjerno manje kvalitetnih zavara.

Upotreba ugljičnog dioksida u zavarivanju

Dodatak za oksidaciju

Zbog luka visoke temperature, ugljen-dioksid se disocira na ugljen-monoksid i kiseonik koji podstiču oksidaciju. U ovom slučaju, malo oksidacije može biti pratnja GMA zavarivanju ugljičnih čelika smanjenjem polarnih mrlja tijekom postupka jer stvaranje polarnih mrlja može uzrokovati nestabilan luk i prskanje tijekom zavarivanja. Tijekom načina prijenosa raspršivanjem elektrode su povezane s pozitivnim stezaljkama (anoda) izvora napajanja i obratkom s negativom (katoda), ova vrsta postavki predstavlja obrnuti polaritet.

Oksidacijom se mogu smanjiti deoksidanti za potrošni materijal, na primjer, sadržaj silicija može se smanjiti, a kao rezultat toga u zavarivanju se razvija staklasta troska (crne boje). Dakle, kontrolirana oksidacija je ključ za postizanje dobrog prodiranja, definicija zrna vara. S druge strane, ugljični dioksid može pomoći u osiguravanju protoka i spriječiti poroznost uklanjanjem nečistoća prisutnih na zglobu.

Upotreba ugljičnog dioksida u zavarivanju

Kombinacija s drugim plinovima

U načinu prijenosa raspršivanjem, ugljični dioksid pojedinačno ne daje bolje rezultate i može izazvati jaka prskanja. Razvojem povezanosti s drugim plinovima mogu se postići uzajamne koristi. Na primjer, u kombinaciji s inertnim plinovima (poput Argona) postiže se glatki prijenos prskanja s postavkama niskog napona, uklanjajući problem prskanja i nestabilnosti luka.

Sprečavanje potkopavanja

Kao što je rečeno da je ugljen-dioksid gušći plin i sposoban za zaštitu od zvuka. Imajući sposobnost sprečavanja ozbiljnih nedostataka na zavaru poput podrezivanja i kao rezultat, izrađuju se perle za zavarivanje dobrog profila.

Sigurnost

Pa, sigurnost je još jedna briga kod zaštite od ugljičnog dioksida. Međutim, manje opasno na radnom mjestu, prijeteće ponašanje ispuštenog ugljičnog monoksida može se pokazati opasnim. Pravilna ventilacija na radnom mjestu je preporučeni korak kako bi postupci bili sigurniji.

Uklanjanje hrđe

Ovaj plin pomaže u uklanjanju hrđe prisutne na spoju. Eliminira hrđanje reakcijom s oksidima hrđe, a na taj se način uklanjaju i druge nečistoće. Osim zaštite od atmosfere, pomaže i u sprečavanju oštećenja zavara poput poroznosti, nedostatka topljenja, nedostatka prodiranja u zavareni metal.

Upotreba ugljičnog dioksida u zavarivanju

Poboljšanje žilavosti

U postupku zavarivanja, prikladni sastav plinova i odgovarajući potrošni materijal su primarna briga, kako bi se postigla potrebna žilavost metala zavara. Ugljični dioksid, u kombinaciji s drugim plinovima, također pomaže povećati žilavost zavarivanja.

Smanjenje površinskog napona

Površinska napetost je još jedno pitanje kod ugljičnih čelika koje uzrokuje manje prodiranje. Topljeni zavar dobiva visoku površinsku napetost koja se ne može umanjiti upotrebom inertnih plinova poput helijuma, argona itd. Samo u tom slučaju ugljični dioksid je jedini zaštitni plin koji smanjuje intenzitet površinskog naprezanja i pruža bolje rezultate prodiranja. Ovo čini ugljen-dioksid izuzetnijim u ugljeničnim čelikima.

Plinsko zavarivanje uključuje upotrebu plamenske gorionice koja se napaja plinom za zagrijavanje metalnog obratka i materijala za punjenje za stvaranje zavara. Plin je obično mješavina goriva i kisika za stvaranje čistog, vrućeg plamena. Mnogo različitih plinova može se koristiti kao gorivo za plinsko zavarivanje, a električna energija nije potrebna za napajanje sustava zavarivanja, što rezultira fleksibilnom i prenosivom metodom izrade. Sve tehnike plinskog zavarivanja zahtijevaju odgovarajuću sigurnosnu opremu za zavarivanje i skladištenje plinova za zavarivanje.

Posjetite našu web stranicu.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci