Kako izabrati odgovarajući vatrogasni aparat?

Kako izabrati odgovarajući vatrogasni aparat

Odabir vrste vatrogasnog aparata za odgovarajuću klasu vatre može biti doslovno razlika između života i smrti.

Za gašenje svakog požara ne može se upotrijebljavati samo jedan vatrogasni aparat, a budući da svaka vrsta aparata za gašenje požara ima različite klase vatre na kojima djeluje, odabir može biti jako težak.

Prvi korak je pregledati koji se materijali nalaze u prostoru koji je zaštićen od požara.

Oni se mogu podijeliti u šest kategorija vatre u koje su uključene različite tvari:

 • Klasa A, zapaljive čvrste materije, npr. Papir, drvo ili tekstil
 • Klasa B, zapaljive tečnosti, npr. Parafin, benzin, dizel ili ulje (ali ne ulje za kuhanje)
 • Klasa C, zapaljivi plinovi, npr. Butan, propan ili metan
 • Klasa D, sagorevanje metala, npr. Aluminijum, litijum ili magnezijum
 • Požari izazvani električnom opremom (naznačeni električnim simbolom iskra a ne slovom E)
 • Klasa F, masti i ulja za kuhanje.

Pet je glavnih vrsta aparata za gašenje požara:

 • Voda, vodena magla ili vodeni sprej pjena
 • Suhi puder – standardni ili specijalni
 • Ugljični dioksid (‘CO2’)
 • Vlažna hemikalija

Bitnost vatrogasnih aparata

Tabela vrsta vatrogasnih alata

Ovaj grafikon prikazuje vrste aparata za gašenje požara i vrste požara za koje su aparati prikladni.

Vrste i upotreba vatrogasnih aparata

Vatrogasni aparat na bazi vode

Aparat za gašenje požara napunjen vodom pogodan je samo za požare klase A, koji se sastoje od papira, drveta, slame, uglja, gume, čvrste plastike. Neki aparati imaju dodatake koji će učiniti vodu efikasnijom i smanjiti potrebnu veličinu i težinu aparata.

Aparat za gašenje napunjen vodom je najlakši za održavanje i najmanje je opasan jer sadrži samo vodu. Oni gase vatru tako što smokre zapaljive materijale.

Često se nalaze u trgovinama, uredima, školama, hotelima, skladištima i kućnim prostorijama. Imaju mlaznice za prskanje i obično mogu u potpunosti ugasiti požar. Nedostatak je što se ne mogu koristiti za gašenje požara u klasi masti ili ulja (klasa F), za klasu metala (klasa D), za klasu tečnosti (klasa B) ili za požar električnih uređaja.

Vatrogasni aparat na bazi vode 2

Najnoviji tip vatrogasnog aparata. Ovi vrlo moćni, ali manji aparati ispuštaju ultrafinu maglu mikroskopskih „suhih“ demineraliziranih vodenih čestica. Sigurni su i učinkoviti za upotrebu na požarima klase A, B, C i F, zbog čega nema potrebe za više od jednog aparata za u većini prostorija. Neki su pogodni i za upotrebu na požarima nastalim zapaljenjem električnih uređaja, na opremi do 1.000 Volti, poput računara i printera.

Djeluju tako što hlade vatru i smanjuju dovoda kisika. Ovi uređaji će vjerojatno zamijeniti vodene hemijske otopine za gašenje požara, također ne ostavljaju ostatke ili kolateralne štete. Recikliraju se i ne sadrže hemikalije. Međutim, ne mogu se koristiti na požarima klase D (metali).

Vatrogasni aparat na bazi pjene

Pjena gasi vatru u klasama A i B, ali ne i u klasi F. Mogu se koristiti na nekim požarima nastalim zapaljenjem električnih uređaja.

Vatrogasni aparat koji sadrži prah

Prikladni su za borbu protiv krutih tečnosti, tečnosti i gasova (požari klase A, B i C). Specijalni aparati koji sadržavaju prah dizajnirani su za rješavanje požara tipa D koji uključuju zapaljive metale, poput litijuma, magnezijuma ili aluminija.

Nedostaci su u tome što se prah ne natapa u materijale i nema efikasan rashladni učinak na vatri, što može rezultirati time da se vatra ponovo rasplamsa. Prah je opasan ako se udiše, pa ih treba koristiti u dobro prozračenim prostorima i nije pogodan za urede i kućne prostore. Prah oštećuje namještaj, strojeve, itd., Te mu je potrebno puno čišćenja nakon upotrebe. Ne mogu se koristiti na klasi F.

Kako se aktivira vatrogasni aparat?

CO2 Vatrogasni aparati

One sadrže samo ugljen dioksid pod pritiskom i stoga ne ostavljaju nikakve ostatke. Prikladni su za upotrebu na požarima koji uključuju tekućinu koja gori (klasa B) i električne požare, poput velike računarske opreme, tako da su praktični u uredima. CO2 djeluje gušenjem požara i ne uzrokuje oštećenja na električnim predmetima niti dovodi do kratkog spoja u sistemu.

Međutim, CO2 uređaji za gašenje požara postaju vrlo hladni tijekom pražnjenja, tako da mogu uzrokovati da se prsti smrznu tokom korištenja aparata. U zatvorenim prostorima mogu dovesti do nesvjestice i gušenja, a nisu pogodni ni za gašenje puno masnih površina, jer jak mlaz iz aparata može otpuhati gorive masnoće na drugo mjesto i tako proširiti vatru. Požari se mogu brzo ponovo zapaliti nakon što se CO2 rasprši u atmosferi, tako da se nudi sigurnost nakon požara.

Vatrogasni aparati na bazi vodene hemijske otopine

Ovo su jedini vatrogasni aparati, osim vatrogasnih aparata na bazi vode 2 pogodni za požar klase F (masti i ulja za kuhanje) i uglavnom se koriste u kuhinjama. Mogu se koristiti i za klase A, a neke i za požare klase B. Sastoje se od otopine alkalnih soli u vodi pod pritiskom, koja prilikom rada stvara finu maglu, hladeći plamen i spriječava širenje.

Mjesto postavljanja vatrogasnih aparata

Koje vrste aparata koristiti za koju klasu?

 • Požari klase A – voda, vodena magla, pjena, prah, vodena hemijska otopina
 • Klasa B – vodena magla, pjena, prah, CO2,
 • Klasa C – vodena magla, prah
 • Klasa D – specijalni prah
 • Električni – vodena magla, pjena, CO2
 • Klasa F – vodena magla, vodena hemijska otopina.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci