Zaštita na radu u autolakirnicama

Zaštita na radu u autolakirnicama

Zbog prirode svog posla, autolimari/autolakireri često su izloženi potencijalno nezdravim i opasnim uslovima na radnom mestu.

Kao kupci vidimo samo transformativne rezultate koje dobijemo kada se odradi naš automobil,

a ne vidimo svakodnevne fizičke opasnosti koje se nalaze u pozadini, s kojima su suočeni autolimari/autolakireri.

U nastojanju da zaštite svoje radnike, ugledne autolakirnice stvaraju sigurnije radno okruženje koristeći brojne zdravstvene i sigurnosne mjere.

Zaštita na radu u autolakirnicama obuhvata i fizičke opasnosti koje ugrožavaju sigurnost radnika uključuju ponavljajući stres,

prekomjerno naprezanje i druge ergonomske ozljede,velike buke, ulje i masnoću na podovima te posjekotine i razderotine od rada s mašinama.

Radnici u autopraonicama potencijalno su izloženi raznim hemijskim opasnostima koje uključuju isparljive organske tvari iz boja, punila i otapala.

Evo nekoliko najvažnijih mjera opreza kojeautolakirnice moraju koristiti da bi zaštitile svoje radnike.

Preporučujemo da pročitate članak o: Osnovama sigurnosti i zaštiti na radu

Zaštita na radu u autolakirnicama od auto boja i lakova

Radinici u autolakirnicama rutinski rade sa punilima, otapalima, bojama, temeljnim premazima i lakovima, dok pripremaju i farbaju  automobil.

Poslovi sanacije također zahtijevaju mnogo brušenja metala.

Svi ti procesi stvaraju prašinu, isparavanja koja sadrže štetne hemikalije, uključujući isparljive organske spojeve (VOC), koji mogu oštetiti pluća, kožu i oči radnika.

Kao rezultat, farbanje i dorada se izvode u posebnim kabinama za prskanje koje ispunjavaju stroge standarde ventilacije.

Tehničari također nose zaštitnu odjeću kako bi zaštitili oči i kožu i koriste respirator s dovodom kisika kako ne bi udisali hemikalije u zraku proizvedene tijekom pripreme i bojenja površine.

Ako dođe do izlijevanja boje, radnici brzo riješavaju problem kako bi se izbjegle nezgode.

Mjere predostrožnosti za izlaganje buci na radnom mjestu

Ako ste ikada obilazili autolakirnicu, znate koliko mogu biti glasni mehanički zvuci.

Sad zamislite tehničara koji svaki dan radi na toj razini buke.

Brusilice, bušilice, raspršivači, kompresori i drugi alati neprestano se koriste, stvaraju glasne zvukove koji radnike za dovode u opasnost od gubitka sluha.

Da bi zaštitili svoje uši, tehničari su dužni da koriste čepiće za uši ili ušne školjke dok su u radnji.

Spriječavanje isklizavanja i pada

Unutar autolakirerske radnje prosuta mast, boja i druge tekućine na podu stvaraju potencijalne opasnosti, zajedno s alatima koji se nisu pravilno odložili nakon upotrebe.

Zaposlenici znaju da je uredno radno područje sigurnije, a dobili su upute da odmah očiste izlijevanje i odstrane alat kada ga ne koristite, a također bi trebali nositi cipele sa neklizajućim đonom.

Izbjegavanje mehaničkih ozljeda

Autolimari rade s kompresorima, raspršivačima, vitlima, vučnim lancima, dizačima i drugim vrstama teške opreme.

Većina sadrži pokretne dijelove poput zupčanika, remenova koji mogu rezultirati tjelesnim ozljedama ako se ne poštuju odgovarajuće sigurnosne mjere opreza.

Kada se saobraćajna nesreća dogodi,veoma je lahko za autolimara da dobije posjekotine, rane na rukama i nogama, opekotine i druge povrede.

Kao predostrožnost, zaposlenik bi trebao da nosi zaštitnu odjeću, obuću, rukavice i zaštitu za glavu kako bi zaštitili svoje tijelo od mehaničkih povreda.

Niže stope ozljeda na radnom mjestu također vode do veće produktivnosti u radnji.

ilustracija - auto lakirer

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci