Top 4 savjeta za zaštitu na radu na radnom mjestu

Bez obzira da li radite u kancelariji, skladištu ili svoj radni dan provodite u radnom vozilu, zaštita na radu i sigurnost uvijek bi vam trebala biti glavni prioritet. Ali, u stvarnosti, koliko često ste svjesni o potencijalnim rizicima kojima ste izloženi vi ili vaše radne kolege? Te kako možete da te iste rizike izbjegnete?

Adekvatna zaštita na radu i sigurno radno mjesto ne samo da smanjuju rizik od povreda, već, također, pomažu vam da povećate produktivnost.

Nesreće i povrede mogu se dogoditi u bilo kojem trenutku. Međutim, vaše pravovremeno djelovanje, te pomaganje vašim kolegama da budu u toku sa pravilima koja se vežu za sigurnost kompanije u kojoj ste zaposleni doprinose tome da zajedno donosite ispravne sigurnosne odluke prilikom obavljanja vaših rutinskih radnih zadataka.

Pročitajte članak: 10 univerzalnih savjeta za zaštitu na radu

Svjesnost zaposlenih od potencijalnih opasnosti

Prva stvar koju trebate uraditi u slučaju da ste poslovođa u kompaniji jeste provjeriti da li su radnici za koje ste zaduženi svjesni potencijalnih opasnosti na radu koji su povezane sa njihovim radnim zadacima. To može uključivati bilo šta, kao na primjer da ih pitate da li su koncentrisani na svoje radne aktivnosti ukoliko rukuju sa mašinama gdje je zaštita na radu jako važna.

Pročitajte više o temi: Osnove sigurnosti – zaštita na radu

Osposobljavanje radnika za pravilno rukovanje i korištenje mašina i alata

osposobljavanje radnika za pravilno rukovanje mašina i alata

Da biste osigurali da radnici pravilno koriste mašine i alate, važno je da najprije osigurate da svi oni budu pravilno obučeni i osposobljeni za njihovo korištenje. Potaknite svoje kolege da budu iskreni sa vama i da vas obavijeste ukoliko trebaju da koriste bilo koju mašinu ili alat za koju nemaju adekvatno znanje. Dajte im doznanja da je bolje biti iskren i dobiti odgovarajuću obuku, prije nego se desi neki neželjeni incident koji je nastao kao nus proizvod nestručnog rukovanja.

Održavanje radnog mjesta čistim i urednim

Održavanje radnog mjesta čistim i urednim jako puno može pomoći u sprječavanju širenja bolesti i kontaminacije (posebno na radnim mjestima gdje je jedna ili više osoba dikretno ili indirektno izložena nekom hemijskom isparavanju koje može oštetiti respiratorne organe). Obavezno njegujte čisto i zdravo radno okruženje tako što ćete odmah očistiti prostor oko svog radnog mjesta.

Ukoliko dolazite u dodir sa prostorijama ili opremom koja može sadržavati bakterije (poput telefonskih slušalica, kompjuterskih tastatura, itd) obavezno koristite dezinfekcijska sredstva za čišćenje ruku (asepsol) ili maramice koje sadrže u sebi veliki postotak etilnog (medicinskog) alkohola.

Korištenje odgovarajuće zaštitne opreme

Zaštitna oprema postoji sa razlogom, zato osigurajte da je vašim uposlenicima obezbijeđena adekvatna lična zaštita i oprema koja će olakšati njihov rad, te da ona uvijek bude u primjeni.

Koristan članak: Lična zaštita i oprema

Zaštitna oprema, u koju spadaju zaštitna odijela, rukavice, zaštitne cipele sa čeličnom potplatom, čepići za uši ili slušalice, može često uključivati i neku dodatnu opremu kao što je krema za sunčanje sa zaštitnim pH faktorom za radnike koji su izloženi direktnom udaru sunca, ali i podloge za radnike koji provode cijelo svoje radno vrijeme u stojećem položaju na radnom mjestu.

Ukoliko imate neko pitanje, ili imate potrebu za provođenjem obuke o zaštiti na radu vaših uposlenika, kontaktirajte nas putem naše kontakt forme ili na broj telefona: +387 35 770 375 .

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci