Veličine CO2 boca za varenje – Koju izabrati?

Postoje razne veličine CO2 boca za varenje. Ukoliko ste tek počeli sa MIG/MAG zavarivanjem, sigurno se pitate koju veličinu boce izabrati. Evo nekoliko informacija i savjeta o tome!

Niko ne želi ostati bez CO2 plina svaki drugi dan. Ali te ogromne boce za varenje je teško premjestiti i pohraniti. Dakle, razumijevanje koliko dugo traju spremnici plina određene veličine pomaže početnicima zavarivačima za njihove posebne potrebe.

Ukoliko želite saznati više o vrstama plinova koji se koriste u zavarivanju pročitajte naš blog:
Vrste plinova koji se koriste pri zavarivanju

Možete koristiti neke smjernice i proračune za određivanje očekivanog vremena trajanja boca popularne veličine. Dakle, prikupili smo podatke u ovaj zgodan referentni članak. Nadajmo se da će pomoći onima koji tek počinju zavarivati ​​pri odabiru spremnika odgovarajuće veličine.

Veličina i težina su uvijek važni, a uključili smo i dimenzije i težinu različitih spremnika. Morate znati može li određeni spremnik plina stati u vaš kamion, kolica za zavarivanje, trgovinu itd.

co2 boca za varenje
co2 boce za varenje

Popularne veličine boca za zavarivanje za MIG i TIG varenje

tablica veličine co2 boce za varenje
Na slici je zapremina izražena u kubnim stopama (CF)

Na tržištu postoji veliki broj plinskih MIG/TIG spremnika. Ali tri glavne veličine koje će vlasnik kuće ili hobi zavarivač najvjerojatnije koristiti su spremnici argona ili mješavine plina MIG (75% argona, 25% CO2) od 40, 80 ili 125 kubnih stopa (“cf”).

Najveća od tri veličine pruža dosta vremena upotrebe bez žrtvovanja prevelike prenosivosti. Dakle, ako imate prostora i možete to sebi priuštiti, idite s većim spremnikom od 125 cf. U suprotnom, odaberite spremnik od 40 ili 80 cf na temelju vašeg raspoloživog prostora i proračuna.

Takođe morate imati na umu punjenje. Veći rezervoar je jeftinije napuniti. Da biste dobili „dvostruko“ više gasa tokom punjenja, nije toliko više. Dakle, uvijek nabavite najveći rezervoar za koji imate mjesta i koji si možete priuštiti.

Imajte na umu da neke veličine spremnika mogu biti označene slovom, a mi smo te podatke uvrstili u naslove tablica u slučaju da naiđete na ovo.

oznake veličine boca za varenje

Možda ćete se htjeti i obratiti lokalnom dobavljaču plina prije nego što kupite spremnik ako ga imate u svom području. Oni vam mogu pomoći oko toga koje su veličine popularne i zašto.

Lokalni dobavljač plina također može potvrditi koje rezervoare mogu, a koje ne mogu napuniti prije vremena kako bi spriječio problem prilikom prvog punjenja. Nadalje, oni mogu pružiti uvid u određene detalje, poput skladištenja i rukovanja u vašoj klimi.

100% CO2 boca za varenje MIG postupkom

co2 boca za varenje sa ventilom

Iako nije za svakoga, možete koristiti čisti CO2 za zaštitu MIG zavarenih spojeva od onečišćenja. CO2 je običan ugljični dioksid. To su iste stvari koje se koriste za gašenje požara pomoću razne vatrogasne opreme kao što su vatrogasni aparati i slično.

Najčešći razlog zašto ljudi MIG zavaruju CO2 je zato što su niži operativni troškovi. Postoje neke prednosti i nekoliko nedostataka, ali dublja rasprava o njima je za drugi članak.

Što se tiče veličine CO2 boca za varenje, morate znati dvije stvari:

  1. Rezervoari nisu ocijenjeni prema zapremini poput ostalih boca za plin za zavarivanje TIG i MIG. Industrija mjeri spremnike CO2 prema težini.
  2. Navoji su različiti i morate koristiti drugačiji regulator pri MIG zavarivanju s CO2. Regulator ne možete koristiti samo iz spremnika mješavine plina Argon ili MIG.

Ukoliko želite znati još o potrebnoj opremi za CO2 zavarivanje pročitajte naš blog:
Nužna oprema za MIG/MAG CO2 aparate za varenje

Vatrozaštita vrši usluge punjenja CO2 plina, našu ponudu možete pogledati OVDJE.

Povezane teme:
Vrste MIG/MAG CO2 aparata za varenje
Sve o MIG/MAG zavarivanju i CO2 aparatu za zavarivanje
MIG aparati za varenje pulsnom strujom

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci