Opekotine i stepeni opekotina

opekotine i stepeni opekotina

U ovom blogu saznajte šta su to opekotine i stepeni opekotina. Opekotine su jedna od najčešćih ozlijeda. Opekotine su karakterizirane teškim oštećenjima kože koja uzrokuju odumiranje pogođenih stanica kože. 

Opekotina je ozlijeda ktiva nastala zbog topline, kemikalija ili električne struje.

Opekotine i stepeni opekotina

Od većine opekotina se može oporaviti od opeklina bez ozbiljnih zdravstvenih posljedica, ovisno o uzroku i stupnju ozljede. Ozbiljnije opekline zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć kako bi se spriječile komplikacije i smrt.

Većina ljudi misli da je toplina jedini uzrok opekotina, ali neke hemikalije i električna struja mogu također dovesti do opeklina. Iako je koža obično najčešći opečeni dio tijela, tkiva ispod nje mogu također biti opečena, a unutrašnji organi mogu biti opečeni čak i kada koža nije.

Tkiva koja su opečena mogu odumrijeti.

Kad je oštećenje tkiva posljedica opekline, tekućina ističe iz krvnih žila uzrokujući oteknuće. Kod velike opekotine gubitak velike količine tekućine može uzrokovati šok. 

Električne opekotine može uzrokovati temperatura viša od 5000 stepeni celzijusa, nastala od električne struje kada prolazi iz električnog izvora u tijelo. Ta vrsta opekotine se ponekad zove opekotina električnog luka, u većini slučajeva potpuno uništi i ugljeniše kožu na mjestu ulaza struje tijelo. 

Hemijske opekotine mogu uzrokovati različiti iritansi i otrovi uključujući jake kiseline, fenole i krezole (organska otapala), dušikov plikavac i fosfor. Hemijske opekotine mogu uzrokovati odumiranje tkiva koje se može polako širiti satima nakon opekotine.

Opekotine i stepeni opekotina

Težina opekotine ovisi o količini zahvaćenog tkiva i dubini ozlijede, što se opisuje kao prvi, drugi, ili treći stepen. 

Opekotine prvog stepena su najlakše. Opečena koža postane crvena, vrlo osjetljiva na dodir te vlažna i otečena. Opečeno područje pobijeli kada ga se dotakne, ali se ne razviju mjehurići.

Opekotine drugog stepena uzrokuju dublje oštećenje. Koža se ospe mjehurima. Baza mjehura može biti crvena ili bjelkasta i ispunjena bistrom, gustom tekućinom. Opekotina je bolno osjetljiva na dodir i pri dodiru može pobijeliti. 

Zaštita od opekotina je ključna stvar vatrozaštite i zaštite na radu.

Posjetite naš website.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci