Siguran rad u uslovima visokih temperatura

Zaštita na radu na visokim temberaturama

Donosimo Vam nekoliko savjeta kako da obezbijedite siguran rad u uslovima visokih temperatura. Zaštita na radu i sigurnost su nezaobilazni elementi ovakvih uslova rada.

Radnici koji rade izloženi ljetnim vrućinama izloženi su velikom riziku od sunčanog udara, sunčanice i opeklina od izlaganja suncu. Toplotni udar može biti i smrtonosan te je potrebno raditi u skladu sa mjerama zaštite na radu u takvim uslovima. Svaki rad na otvorenom treba se analizirati i obuhvatiti procjenom rizika kako bi se identifikovale sve moguće štetnosti.

Pročitajte temu: Zaštita od požara na zgradi.

Savjeti

Poslodavac treba edukovati radnike o sigurnom radu na visokim temperaturama, ukoliko to sam poslodavac nije stručan onda treba angažovati kompaniju ili lica koja će to uraditi za njega.

Kao i uvijek, prevencija je na prvom mjestu pa bi trebalo pokušati organizirati rad tako da se izbjegne rad na velikim vrućinama i suncu. U slučaju da to nije moguće potrebno je prilagoditi trajanje radnog dana. Također, smanjiti fizička naprezanja, voditi računa o zaštiti osjetljivih skupina radnika. Preraspodijeliti poslove na način da se teži dio poslova odrađuje u hladnije doba dana ili godine.

Radnicima treba osigurati više kraćih stanki (npr, na svakih 60 minuta fizičkog rada preporučuje se 10-20 minuta odmora).

Osigurati odgovarajući unos tekućine (jedna čaša rashlađene tekućine svakih 15 do 20 minuta). Osigurati osobna zaštitna sredstva (zaštita lice, oči, kože, zaštitne kreme).

Važno je izbjegavati kafu i gazirana pića za vrijeme rada u uvjetima visoke temperature. Po mogućnosti, piti izotonične napitke kako bi se nadomjestio gubitak tekućine i elektrolita iz tijela.

Ovo su neki od savjeta na temu siguran rad u uslovima visokih temperatura.

Za sve dodatne informacije ili eventualne narudžbe kontaktirajte nas i Viberom

Podijelite ovaj članak

Povezani članci